Gazete Vatan Logo

Yurt dışı oylara 5 kilit vurulacak

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı Türk vatandaşları bugün oy kullanmaya başlıyor. Oy pusulaları ve zarflar, 5 kilide sahip özel odada tutulacak. Her kilidin anahtarı 5 sandık komisyonu üyelerinin her birinde olacak

Yurt dışı oylara 5 kilit vurulacak

Yurt dışında yaşayan Türk seçmenlerin, Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde kullanacağı oylar, oy verilecek her noktada oluşturulacak 5 kişilik Sandık Saklama ve Ulaştırma Komisyonu’nun sorumluluğunda, 5 kilide sahip özel bir odada tutularak, 24 Haziran’dan önce Türkiye’ye gönderilecek. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) belirlediği mevzuatlar çerçevesinde Dışişleri Bakanlığı sevk ve idaresinde 60 ülkedeki 123 temsilcilikte, oy kullanımının sorunsuz gerçekleşmesi için yoğun çaba sarf ediliyor. Türkiye’de Cumhurbaşkanı seçimi ve genel seçimlerin vaktinden öne alınması kararını takiben yurt dışında oy kullanma işlemine yönelik çalışmalarına hız veren YSK ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, ilk olarak 123 temsilcilikte seçim malzemesini ve eksikleri tespit ederek, bu eksiklikleri diplomatik kargoyla misyonlara ulaştırdı. Seçim malzemeleri arasında en kritik ögeyi ise seçmenlerin iradelerini yansıtacakları oy pusulaları oluşturuyor.

Pusulalar nasıl gitti?

Seçime az bir süre kaldığı için oy pusulalarının basılması ve yurt dışındaki temsilciliklere gönderilmesinde farklı yollar izlendi. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 3 milyon 49 bin 65 vatandaşın çoğunluğunun bulunduğu Avrupa ve Ortadoğu gibi yakın coğrafyalara diplomatik kargoyla gönderilen oy pusulaları, Amerika, Avustralya ve Uzakdoğu’daki diğer noktalara herhangi bir gecikme olmaması için diplomatik kurye nezaretinde ulaştırıldı. Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, Hollanda, İngiltere, İsveç, İsviçre, Lüksemburg gibi Türk seçmenlerin yoğun bulunduğu ülkelerine oy pusulaları THY’nin charter seferleriyle götürüldü.

Haberin Devamı