Gazete Vatan Logo

Yürek burkan belge

Polislerin biber gazı sıkıp, ters kelepçe taktığı sırada kalp krizi geçirerek, yaşamını yitiren Yusuf Topal’ın cebinden yatalak eşinin raporu çıktı.

Yürek burkan belge

Giresun’da, 82 yaşındaki Yusuf Topal yatalak eşinin evde bakım hizmeti alması ve ilaçlarının temini için gittiği sağlık ocağında doktor ile tartışmıştı. Doktorun ‘beyaz kod’ vermesi üzerine gelen polislerin biber gazı sıkıp, ters kelepçe taktığı sırada kalp krizi geçirerek, yaşamını yitiren Yusuf Topal’ın otopsi yapılmak üzere götürüldüğü Adli Tıp Kurumu’ndaki eşyaları ailesine teslim edildi. Topal’ın cebinden, eşi adına düzenlenen, evde sağlık hizmeti uygulandığına dair belge çıktı. Belgede, 10 yıldır yatağa bağımlı olduğu belirtilen hastanın ‘serebral palsi’ tanısıyla evde ziyaret edildiği ve ‘Evde Sağlık Hizmetleri’ kapsamında takibinin sürdürüldüğü bilgisi yer aldı. Yaşlı adamın, Topal ailesinin yüreğini burkan raporla başvurduğu Giresun 15 Temmuz Şehitler Aile Sağlığı Merkezi’nde eşi için aynı hizmeti alabilmek amacıyla çaba harcadığı belirtildi.

Polislerin ifadesi

İçişleri Bakanlığı’nın talimatıyla Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından görevlendirilen müfettişler ise yarın Giresun’a gelecek. Müfettişlerin, açığa alınan polislerin ifadelerini alacağı ve olayla ilgili rapor hazırlayacağı belirtildi. Bu arada açığa alınan 2 polis memurunun ayrıntılı ifadeleri ortaya çıktı. Biber gazı sıkılıp, ters kelepçe takıldığı sırada kalp krizi geçirerek, yaşamını yitiren Topal’a orantılı güç kullanmak istediğini belirten polis memuru T.K., ifadesinde, “Orantılı güç kullanmak istedik. Baktık, olmadı; gaz sıktım. Polis arkadaşım H.Ş., ters kelepçe taktı. Vatandaşlar da yardım etti. Gözaltı için Devlet Hastanesine götürdük; ancak kendisinden tepki alamadık. Arabadan indirdiğimizde bilinci yerinde değildi. Tepki vermiyordu” dedi. Diğer polis memuru H.Ş. ise ifadesinde, amaçlarının, Yusuf Topal’ı kontrol altına almak olduğunu öne sürerek, “Sadece bağırıyordu. Amacımız, kontrol altına alıp, polis aracına bindirmekti” diye konuştu. Haklarında adli ve idari soruşturma başlatılan polislerin avukatı da savcılığa verdiği dilekçede, asıl mağdurun müvekkilleri olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

‘Meslektaşımızı hedef göstermek insafsızlık’
AİLE Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu’nca, Yusuf Topal’ın ölümüyle ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada şöyle: Meslektaşımıza Giresun’da olay günü hasta yakını elinde birtakım ilaçlardan oluşan bir liste ile gelmiş ve eşi için listedeki ilaçların reçete edilmesini istemiştir. Meslektaşımız kişinin geriye dönük ilaç kullanım kayıtlarına baktığında bu ilaçların eşine uygun olmayabileceği, eğer eşini kendisine muayeneye getirirse, ilaçları düzenleyip tedavisini verebileceğini ifade etmiştir. Ayrıca, hastayı hayatında hiç görmediğini kendisine kayıtlı bir hasta olmadığını, Giresun’da daimi ikamet etmediğini, ona rağmen eğer hastayı getirirse bakabileceğini söylemesine rağmen ‘Sen benim kim olduğumu biliyor musun bu ilaçları yazacaksın’ deyip masayı birkaç defa şiddetlice yumruklamıştır ve polikliniğe oturarak dışarıda bekleyen onlarca hastanın muayene olmasını engellemeye, poliklinik hizmetini durdurmaya çalışmıştır.
Polisin silahını almaya kalkıştı
Açıklamanın devamı şöyle: Sözlü tüm ikna çabaları da sonuçsuz kalınca meslektaşımız tarafından polis çağrılmak zorunda kalınmıştır. Polisler gelince hasta yakınını ikna etmeye çalışmışlar ve ikna olmayan hasta yakını orada bulunan polisin silahını almaya kalkmış bunun üzerine de polisler kişiyi ikna edemeyeceklerini anlayınca kendisini karakola götürmek için dışarıya çıkarmışlardır. Doktorun olayla ilgili kastı ve ihmali olmadığı savunulan açıklamada “Meslektaşımız neyi yanlış yapmıştır? Bizlerden hasta veya yakınlarından gelen, her türlü ilaç yazma isteğini yerine getirmemiz mi isteniyor? Hastayı görmeden, muayene etmeden, tedavi düzenlememiz mi isteniyor?” denildi.

Haberin Devamı