Gazete Vatan Logo

Yunanistan yardım istedi

Ali Babacan Yunanistan Maliye Bakanı'nın 'Tecrübelerinizden faydalanalım' dediğini açıkladı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan finansal krizle boğuşan Yunanistan’ın Maliye Bakanı Papakonstantinu’nun geçen ay kendisine mektup yazarak ‘Beraber çalışalım tecrübelerinizden faydalanalım” dediğini açıkladı ve “Bunu başlatacağız” diye konuştu

Avrupa’nın hasta adamı Yunanistan, krizden çıkış için Türkiye’den resmen destek istedi. Krizin ilk günlerinde Başbakan Erdoğan’ın yardım talebini geri çeviren Yunanistan’ın geçen ay talebini ilettiği ortaya çıktı.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, geçen ay Yunanistan Maliye Bakanı’nın kendisine mektup yazdığını açıkladı. Babacan, “Geçen ay Yunanistan Maliye Bakanı bana mektup yazarak ‘Resmen beraber çalışalım, tecrübelerinizden istifade edelim’ dedi. Bunu başlatacağız” diye konuştu.

Devletler sorgulanıyor

Yunanistan örneğinde IMF ile AB’nin biraraya gelerek kısa süreli paket oluşturduğunu hatırlatan Babacan, 150 milyar $’lık yardım paketine rağmen, CDS (kredi temerrüt takası) risklerinin hala devam ettiğini söyledi. Babacan, Türkiye’nin Mayıs ayında henüz IMF ve AB ile anlaşma olmadan ilk teklifi götürdüklerini, Yunanistan’a neler yapılması gerektiğini, Türkiye’nin tecrübelerinden yararlanarak anlattıklarını kaydederek, daha sonra programın yapıldığını, açıklandığını, uygulanmaya başlandığını söyledi. Programın çok önemli yapısal reform ayakları bulunduğunu belirten Babacan, bu reformların uygulanması konusunda Yunanistan’a destek olacaklarını söyledi.

Babacan, krizin ikinci safhasına geçildiğini belirterek, krizin birinci safhasını daha çok finans krizi ve bu krizi önlemek için devletlerin aldığı tedbirlerin oluşturduğunu, krizin ikinci safhasında ise devletlerin kredibilitesinin sorgulanmaya başlandığını söyledi. Ali Babacan, şöyle konuştu:

“Krizin birinci safhasını daha çok finans krizi olduğunu ve bu krizi önlemek için devletlerin aldığı tedbirler olarak görüyorum. Fakat krizin ikinci safhasında devletlerin kredibilitesi sorgulanmaya başladı. ’Devletler kamu borçlarını ödeyebilecek mi ödeyemeyecek mi’ sorusu daha sık sorulmaya başlandı. Bugün ABD’nin borç stoku çok hızlı artıyor. Onun üzerinde bir bütçe açığı var bu açık her sene borcun üzerine ekleniyor. Şu ana kadar açıklanan programlarda bu borcu nasıl kontrol altında tutarız diye hiçbir yaklaşım yok.”

Altın niye artıyor ?

Babacan, altının birkaç gündür rekor kırdığını hatırlatarak, dünyada sağlam para birimi kalmayınca piyasaların eskiden beri çok klasik olan ve sağlam yatırım aracı olarak kabul edilen altına yöneldiğini söyledi. Babacan, “Zaten piyasaların altına yöneldiği dönemlerde risklerin çok olduğunu görüyoruz” dedi.

‘Biz dünyanın tersini yaptık ödülünü aldık’

Babacan, Türkiye’nin geçmişte AB için potansiyel yük olarak görüldüğünü ancak artık daha büyük bir değer olarak görülen ülke haline geldiğini ifade etti. Babacan Türkiye’nin bu yıl ve gelecek yıl Avrupa’da en yüksek düzeyde büyüme kaydeden ülke olacağını söylerken “Bir çok Avrupa ülkesi geçen yıl ne yaptıysa biz tersini yaptık. Şimdi de bunun ödüllerini topluyoruz. Borcun GSMH’Ye oranının yüksek olduğu ülkelerde mali canlandırma planları risklidir. Borç zaten yüksek olduğunda ve sahip olunan borçlara yeni bütçe açıkları eklendiğinde bu piyasa güvenini etkiler. Bir çok Avrupa ülkesi şimdi bunun deneyimini yaşıyor. Zamanlıca yaptığımız şey mali konsolidasyondu. Mali disiplini hayata geçirdik ve bu dönemde büyüme kaydettik” diye konuştu.

‘Şu an maalesef sıcak para ağırlıklı yapı var’

Babacan, Türkiye’ye döviz kurlarından dolayı akan sıcak paraya da işaret etti ve “Şu anda maalesef sıcak para ağırlıklı bir yapı var. Maalesef diyorum çünkü doğrudan yatırımlar azaldı. Şu anda sadece kısa vadeli kaynakların Türkiye’ye girdiğini görüyoruz.” dedi. Babacan, İMKB’nin gösterdiği performansın da tamamen referandum sonucu olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı