Gazete Vatan Logo

Yunanistan rest çekiyor

Mayıs ayı IMF taksidini, IMF nezdindeki rezerv parasından ödeyen Yunanistan, Haziran taksidini ise ödeyemeyeceğini açıkladı. Tek umut, AB ile anlaşıp Avrupa Merkez Bankası’ndan kaynak yaratmak, ancak Atina’dan şahin açıklamalar geliyor

Mali krizle mücadele eden Yunanistan’ın borçlarının yeniden düzenlemesiyle ilgili Avrupalı ortaklarıyla uzun süredir devam eden görüşmelerinde belirsizlik sürerken, Yunanistan İçişleri Bakanı Nikos Vuçis, ülkenin parası kalmadığını ve bu nedenle IMF’ye olan borcun Haziran taksitlerini ödemeyeceğini açıkladı.

Vuçis, katıldığı bir televizyon programında, Yunanistan’ın 5-19 Haziran arasında IMF’ye 1,.6 milyar euroluk geri ödeme yapması gerektiğini ancak, bu paraların devletin kasalarında bulunmadığını söyledi. Yunanistan’ın Avrupalı ortaklarıyla olan müzakerelerin mayıs sonuna kadar olumlu bir sonuca ulaşmasını umut ettiğini belirten Vuçis, hükümetin bu konuda kırmızı çizgileri bulunduğunu ve kreditörlerin baskıları karşısında geri adım atmamakta kararlı olduğunu kaydetti.

Geri vermek imkansız

Vuçis, Yunan Hükümeti ile kreditörler arasında birçok konuda anlaşmazlık bulunduğunu belirterek, görüşmelerin Temmuz’a kadar uzatılabileceğini ifade etti. İçişleri Bakanı Yardımcısı Nikos Hundis ise hükümetin Avrupalı ortaklarıyla ipleri koparmayı arzu etmediği, ancak bu konuda herhangi bir şantaj kabul etmeyeceği açıklamasında bulundu. Hükümetin kreditörlerle sürdürdüğü müzakerelerde kendi programı ile uyumlu bir anlaşma sağlamaya çalıştığını ifade eden Hundis, “Bazı olumlu adımlar atıldı, ancak bu, nakit sıkıntısı gerekçesiyle masaya gelecek herhangi bir anlaşmayı kabul edeceğimiz anlamına gelmiyor” dedi.

Haberin Devamı

Kreditörlerle savaşa hazırız

SYRIZA Meclis Grup Başkanı Thanasis Petrakos, hükümetin memorandumların devamı olan bir anlaşmayı onaylamayacağını ifade ederek, “İpleri koparmak, memur ve emekli maaşlarını, okulların ve hastanelerin ihtiyaçlarını ödemeyi tercih ediyorum demektir. Eğer barış istiyorsan savaşa hazır olman lazım” dedi. Yunanistan’ın IMF’ye olan borcunu ödememesi, AB ile müzakerelerin uzaması halinde euronun yine dolar karşısında güç kaybedebileceği, 1.05’lerden 1.14’lere kadar çıkan euro/dolar paritesinin yeniden 1.05’i aşağıya doğru test edebileceği konuşuluyor.

Haberin Devamı