Gazete Vatan Logo

Yunanistan olmak varmış

Euro grubu, Avrupa’nın şımarık çocuğu Yunanistan’ı bir kez daha kurtarıyor. Yunanistan’a verilen 97 milyar euroluk kredinin ödemesi komşu çok zorlanmasın diye yeni bir vadeye bağlandı, ödemesiz süresi de uzatıldı. Ayrıca 15 milyar euroluk yeni bir kredi de açıldı

Yunanistan olmak varmış

Euro Grubu Başkanı Mario Centeno, “Yunanistan’ın borç sürdürülebilirliğini sağlamak için borç hafifletilmesi paketinde anlaştık” dedi.

Centeno, euro para birimini kullanan Avrupa Birliği (AB) üyesi 19 ülkenin maliye bakanlarının Lüksemburg’da gerçekleştirdiği Euro Grubu toplantısı bitiminde basına açıklamalarda bulundu. Toplantıda, Yunanistan’da uygulanan kurtarma programının görüşüldüğüne dikkati çeken Centeno, “Yunanistan, 8 yılın sonunda kurtarma programını tamamlayarak kendi ayaklarında duracak” diye konuştu.

Başka program yok

Centeno, kurtarma programının başarılı geçtiğine dikkati çekerek, “Kurumlar, Yunanistan’ın kurtarma programının dördüncü ve son gözden geçirme kapsamında 88 ön koşulun tamamının yerine getirildiğini onaylıyor. Bu, Yunanistan’ın kurtarma programını başarıyla tamamladığını ortaya koyuyor. Yunanistan için bundan sonra başka bir kurtarma programı uygulanmayacak” ifadelerini kullandı.

Yunanistan’a toplam 3 kurtarma programı kapsamında düşük faizli 240 milyar euronun üzerinde kaynak sağlandığını anımsatan Centeno, “Kurumlar tarafından yapılan borç sürdürülebilirliği analizi, Yunanistan’ın borcunun gelecekte sürdürülebilir hale getirilmesi için daha fazla borç indiriminin gerekli olduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu. Yunanistan Maliye Bakanı Efklidis Çakalotos, Yunan hükümetinin kreditörlerle varılan anlaşmadan memnun olduğunu belirterek, “Yunanistan’ın borcunun sürdürülebilir olduğuna inanıyoruz ve piyasalara tekrar çıkabiliriz” dedi. Tarihi bir gün yaşadıklarını ifade eden Çakalotos, “Mutluyum. Yunanistan krizinin artık sona erdiğini düşünüyorum. Likidite tamponu 22 aylık finansman ihtiyacını karşılayabilecek” dedi.

Haberin Devamı

Lagarde karşı çıktı: Çekincem var

Ülkenin kreditörlerinden Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) son kurtarma paketi programına katılmayacağı açıklandı. IMF Başkanı Christine Lagarde, zamanın tükendiğine işaret ederek, 2 ay sonra sona erecek Yunanistan’ın son kurtarma paketinde IMF’nin yer almayacağını söyledi. Lagarde, “Açıklanan borç hafifletme önlemleri orta vadede borç sürdürülebilirliği için çok önemli ama uzun vade açısından çekincelerimiz var” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

Krediyi kaptı, kravatı taktı

YUNANİSTAN Başbakanı Aleksis Çipras, ülkesinin kreditörlere borcunun hafifletilmesi üzerine verdiği sözü yerine getirerek ilk kez taktığı kravatla kameraların karşısına geçti. Çipras, Euro Grubu Toplantısı’nda borç hafifletme önlemleri ve kurtarma paketinin sona ermesinin yolunu açan anlaşmanın ardından Atina’daki Zappion Sarayı’nda milletvekillerine konuştu. Kravat takması için kazandığı iddiaların gerçekleştiğini belirten Çipras, “Biraz zorlanıyorum ama sanırım (kravata) alışacağım” dedi. Çipras, yeniden yatırımcıları çekebilmeyi sağlayacak bir anlaşma için çabaladıklarını anlattı, “Euro Grubu’nun tarihi kararıyla, Yunanistan’ın borcu sonunda sürdürülebilir bir hale geldi” dedi, ekledi: Yunanistan’ın borcuna ilişkin son karar, ülkemiz yeni bir sayfa açıyor. Sonunda bu noktaya ulaştık, memorandumların sonuna yaklaşıyoruz.