Gazete Vatan Logo

Yunanistan krizde

AB maaşlarda indirim istedi Yunanistan’da grev zamanı

Yunanistan’ın mali planını Avrupa Komisyonu onayladı ancak maaşlarda indirim istedi. Papandreou maaşları donduracaklarını, vergileri artıracaklarını açıklarken sendikalar 24 Şubat’ta grev kararı aldı.

Avrupa Komisyonu, Yunanistan’ın bütçe açığını indirmeyi öngören mali istikrar programını desteklediğini, ancak kamu sektöründe maaşların azaltılması ve kamu maliyesinin düzeltilmesi için ek tedbirler alınması gerektiğini söyledi. Ek tedbirler arasında memur maaşlarının yüzde 3-4 oranında düşürülmesi de var. Başbakan George Papandreou önceki akşam yaptığı açıklamada, memur maaşlarını donduracaklarını, akaryakıt vergisini artıracaklarını, emeklilik yaşını yükselterek vergi sistemini değiştireceklerini açıkladı. Ülkenin en büyük sendikalarından GSEE ise 24 Şubat’ta grev çağrısı yaptı.

Yunanistan geçen yıl gayrı safi yurtiçi hasılanın yüzde 13’üne yaklaşan bütçe açığının 2012 sonuna kadar yüzde 3’ün altına çekilmesini öngören bir mali istikrar planı hazırlamıştı. Avrupa Komisyonu raporunda, “Komisyon... Yapısal reformların hayata geçirilmesini, emeklilik ve sağlık reformunun hızlandırmasını ve toplu sözleşme sistemlerinin etkinliğini artıracak önlemler alınmasını tavsiye ediyor” denildi.

‘Yunanistan Avrupa Para Birliği için sorun yaratıyor’

Avrupa Komisyonu’nun ekonomik ve mali işlerden sorumlu üyesi Joaquin Almunia, Yunanistan’ın Avrupa Para Birliği için sorun yarattığını söyledi. Yunanistan’ın bütçe açığını kısma amaçlı “iddialı” hedeflerini desteklediklerini belirten Almunia, mali planın başarısının Yunanistan içindeki siyasi desteğe de bağlı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı