Gazete Vatan Logo

Yunanistan’ın darbeci sevgisi!

Darbe girişimi başarısız olunca Dedeağaç’a kaçan sekiz askeri iade etmeyen Yunan yargısı sonunda iltica hakkını da kesinleştirdi. Türk Dışişleri: Terörle mücadele konusundaki uluslararası yükümlülüklerine aykırı. Cenevre Sözleşmesi de ihlal edildi

Yunanistan’ın darbeci sevgisi!

FETÖ’nün darbe girişimi sırasında helikopterle firar eden sekiz darbeci askeri iade etmeyen Yunanistan, yargılama sürecindeki skandal kararlarından vazgeçmedi. Yunanistan Danıştayı, darbecilere iltica hakkı verilmesini kararlaştırdı.

Danıştay Genel Kurulu, darbecilerden Süleyman Özkaynakçı için verilen iltica hakkına Yunan hükümetinin yaptığı itiraza yönelik nihai kararını açıkladı. Emsal teşkil edecek kararda, hükümetin itirazı reddedilerek, firari eski askerlere iltica hakkı tanınmasına hükmedildi.

Cenevre Sözleşmesine atıfta bulunulan kararda, Özkaynakçı’nın darbe girişimine katıldığına ve Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi olduğuna yönelik yeterli delil olmadığı ifade edildi. Danıştay kararının ardından, Özkaynakçı için seyahat belgesi temin edilebilecek. Askeri bir bölgede koruma altında bulunan darbeci askerlerin 3’üne daha Yunan İltica Dairesi tarafından iltica hakkı tanınmıştı.

‘Tam bir basiretsizlik’

Milli Savunma Bakanlığı ve askeri yetkililer, söz konusu karara ilişkin şu ifadeleri kullandı: Güven artırıcı önlemlerin yeniden başlatılmasının konuşulduğu ve her türlü iyi niyeti gösterdiğimiz şu günlerde, darbeci hainler hakkında verilen mahkeme kararı tam bir basiretsizlik örneği olmuştur. Darbeci teröristlerle ilgili hukuka, demokrasiye ve iyi komşuluk ilişkilerine uygun kararlar alınmadan, güven artırıcı önlemlerin uygulamalarında bir gelişme beklenemez. Bunun da ilişkilerimize ciddi olumsuz etkileri olacağı açıktır.

Haberin Devamı

Dışişleri: Skandal

Mahkeme skandal bir karara imza attı. Bu karar uluslararası yükümlülüklerine aykırı. Mültecilerin Statüsüne ilişkin Cenevre Sözleşmesi İhlal edildi.

İsimleri ve rütbeleri
Sekiz askerin isimleri ve rütbeleri şöyle: 1977 doğumlu Binbaşı Gencay Büyük, 1977 doğumlu Binbaşı Ahmet Güzel, 1980 doğumlu Yüzbaşı Abdullah Yetik, 1980 doğumlu Yüzbaşı Feridun Çoban, 1982 doğumlu Yüzbaşı Süleyman Özkaynakçı, 1981 doğumlu Yüzbaşı Uğur Uçan, 1976 doğumlu Başçavuş Bilal Kurugül ve 1979 doğumlu Başçavuş Mesut Fırat.
‘Darbeciler için güvenli ülke’
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Yunanistan’daki karara tepki gösterdi. Kalın, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Yunanistan Danıştayı, bir darbeciye iltica hakkı tanıyarak uluslararası anlaşmaları çiğnemiş ve Yunanistan’ın darbeciler ve teröristler için güvenli bir ülke olduğunu ifade etmiştir. Bu skandal kararın AB dahil bütün taraflarca reddedilmesi ve kınanması gerekir” ifadelerini kullandı.
‘Karar hukuk katliamıdır!’
ADALET Bakanı Abdulhamit Gül, Yunanistan’a Twitter’da sert tepki gösterdi: Evrensel hukuka ve demokratik değerlere inanan hiçbir kişi veya yönetimin, Yunanistan yargısının teröristleri bağrına basan kararlarını kabul etmesi mümkün değildir. Bu hukuk katliamının sorumlusu; uluslararası anlaşmaları reddederek, ülkelerini teröristlere güvenli liman haline getiren Yunanistan yargısı ve örgüt üyelerine kapılarını açarak Avrupa’nın ortasında bir terör sığınağı kuran Yunanistan siyasetidir.
Teröre destek
Ak Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Twitter’dan yaptığı açıklamada kararın bir skandal olduğunu belirterek: Darbeciler milletimizin ve devletimizin en tehlikeli düşmanlarıdır. Yunan yargısı verdiği kararlarla Türkiye’nin düşmanlarından yana tavır almaktadır. Terörle mücadelede çifte standartlarla davranmak teröre destek vermektir. Yunan yargısı, Türkiye düşmanlarının ve darbecilerin yanında yer almıştır. Bu, teröre destek vermekten daha ağır ve utanç verici bir tutumdur.

Haberin Devamı