Gazete Vatan Logo

Yunanistan’ın Ayasofya öfkesi

Geçen yıl olduğu gibi Ayasofya’da yine Kadir Gecesi programının sonunda sabah ezanı okundu. Yunanistan da yine Türkiye’yi kınadı

Yunanistan’ın Ayasofya öfkesi

Ayasofya’da Kadir Gecesi vesilesiyle sabah ezanı okunmasına Yunanistan tepki gösterdi. TRT Diyanet Kanalı tarafından düzenlenen ‘Ayasofya’da Kadir Gecesi’ programına Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez katıldı. Programın ardından geçen yıl olduğu gibi Ayasofya içinden sabah ezanı okundu. Program TRT Diyanet’ten canlı yayınlanırken, Ayasofya’dan okunan sabah ezanı da Diyanet’in Twitter hesabından paylaşıldı.

‘Meydan okuma’

Yunanistan’dan ise dün kınama açıklaması geldi. Yunan Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında “Ayasofya’da Diyanet İşleri Başkanı’nın da mevcudiyetinde Kuran okunması, ibadet yapılması ve bunun televizyonda yayınlanmasını kınıyoruz” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, ‘Ayasofya’nın UNESCO’nın Kültür Mirası listesinde yer alan bir kültür varlığı olduğu, bu mekânı camiye çevirme girişimlerinin uluslararası toplumu rencide ettiği’ savunuldu. Mesajda ayrıca, “Dünyadaki bütün Hristiyanların dini duygularına ve bu kültürel mirası yüceltenlere yönelik açık, kabul edilemez bir meydan okuma söz konusu. Böyle bir dönemde dinlerarası diyaloğun zayıflatılmak yerine teşvik edilmesi gerekir” dendi.

Haberin Devamı

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, “Türkiye’yi modern, demokratik bir ülke olduğunu gösterir şekilde davranmaya, Ayasofya’nın ekümenik karakterini korumaya ve bu evrensel yapının gelenekselliğine saygı duymaya çağırıyoruz” dedi. Bakanlık, uluslararası toplumu Türkiye’ye tepki göstermeye çağırdı.