Gazete Vatan Logo

Yunanistan direnemedi

Direnen Yunanistan sonunda pes etti

Ekonomik krizle boğuşan ve son noktaya kadar AB ve IMF yardımını kullanmamak için direnen Yunanistan sonunda pes etti. Yunanistan, 10 gün önce Avrupa Birliği (AB) maliye bakanlarının üzerinde anlaştığı 30 milyar euroluk yardım paketini kabul etti. Söz konusu pakete Uluslararası Para Fonu (IMF) da 15 milyar euro ile katkı sağlayacak. AB ve IMF heyetleri hafta başında Yunanistan’a yardım konusunu görüşmek üzere Atina’ya gelmişti. Ancak hem AB’den yapılan yardım sözü hem de heyetlerin Atina’ya gitmesi piyasalardaki korkuları hafifletmeye yetmemişti. Yunan tahvillerinin risk primi hafta içinde yeni rekorlara imza atmış ve tarihi zirvelerine çıkmıştı. Piyasaların baskısına yenik düşen Yunanistan’da Başbakan Yorgo Papandreou dün Yunanistan’ın Kastellorizo adasında yaptığı açıklamada, mali yardım mekanizmasını kabul ederek devreye sokacaklarını, bunun gerekli olduğunu söyledi. AB Komisyonu, kullandırılacak kredinin faizinin henüz netleşmediğini belirtti. Daha önce faizin yüzde 5 civarında olacağı ifade edilmişti. Almanya Başbakanı Angela Merkel, yapılıcak yardımın rakamının IMF ile görüşmelerin ardından belirleneceğini ifade etti..

Yardım bile Atina Borsası’nı kurtarmadı

Yunanistan’ın AB ve IMF’den toplam 45 milyar euroluk yardım paketine “Evet” demesiyle Avrupa borsaları yüzde 1’in üzerinde yükseldi. Atina Borsası’nda artış bir ara yüzde 3’ü aştı. Ancak yardımın ayrıntılarının netleşmemesiyle Atina Borsası günü yüzde 0.15’lik düşüşle tamamladı. 1.3202’ye inen euro/dolar paritesi yeniden 1.33 seviyesinin üzerine çıktı.

Yunanlılara göre daha fazla kemer sıkılacak

HER 10 Yunanlı’dan 9’unun, ekonomik krizden çıkılması yolunda Uluslararası Para Fonu (IMF)-AB destek mekanizmasının işleve konulmasının, yeni ekonomik önlemeler alınmasına yol açacağına inandığı bildirildi. Yunan medyasının yer verdiği “Public Issue” adlı araştırma şirketince yapılan kamuoyu yoklamasına göre, halkın büyük bölümünün “işsizlik ve fakirlik” endişesi taşıdığı ortaya çıktı.

İlk dilim 19 Mayıs’tan önce

Yunanistan’ın, Euro Bölgesi ülkeleri ile IMF tarafından sağlanması beklenen yaklaşık 45 milyar euroluk mali yardımın ilk dilimini 19 Mayıs’tan önce alabileceği belirtildi. Maliye Bakanı George Papaconstantinou yaptığı açıklamada, yardım mekanizması çerçevesindeki ilk kısım yardımın 19 Mayıs öncesinde serbest bırakılmasını beklediklerini söyledi. George Papaconstantinou, bütçe açığının beklenenin üstünde çıkması ve Moody’s’in kredi notunu düşürmesi gibi son günlerdeki gelişmeler nedeniyle, yardım mekanizmasını harekete geçirmeye karar verdiklerini bildirdi.

Başbakan Erdoğan Komşu’ya mali yardım önerisi yapmamış

Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın, Yunanistan Başbakanı George Papandreou ile yaptığı telefon görüşmesinde, Erdoğan’ın Atina’ya yapacağı ziyaretin detaylarının konuşulduğu ve iki ülke ilişkileri hakkında görüş alışverişinde bulunulduğu bildirildi.

Görüşmede, ekonomik yardım önerisi ve benzeri konuların kesinlikle gündeme gelmediği vurgulandı. Başbakanlık Basın Merkezi’den yapılan yazılı açıklamada, “Bugün (dün), bazı basın-yayın organlarında Yunanistan gazetelerinden alıntıyla, Başbakanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan’ın Yunanistan Başbakanı Sayın Papandreou’ya ’ekonomik yardım’ önerisinde bulunduğu iddia edilmiştir. Haberler gerçeği yansıtmamaktadır” denildi. Önceki gün Yunan Ta Nea, Erdoğan’ın telefonda Papandreou’ya ekonomik yardım teklinde bulunduğunu yazmıştı.

Eğitimimizi tamamladık IMF’den mezun olduk

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan, ülkelerin, IMF ve Dünya Bankası’nı eğitimin bir parçası olarak görebileceğini belirterek, “Yeterince olgunlaştığınızda, yeterince öğrendiğinizde bu okuldan mezun olmanız gerekiyor. Bunun Türkiye için bu şekilde olduğunu düşünüyorum. Biz yükümlülüklerimizi başarılı bir şekilde yerine getirdik, kendimizi dünya toplumuna, küresel yatırımcılara yeterince olgun olduğumuzu kanıtladık. Şimdi doğru şeyleri, bir dış dayanak noktasına ihtiyaç kalmadan kendi kendimize yapıyoruz. Bu çizgide daha da ileri gidebilirsek, o zaman Türkiye’nin geleceğinin geçmişinden daha iyi olacağına eminim. Ama tabii gelecekte aynı yanlışları yaparsak, tarih kendi kendini tekrar edecek” dedi.

Haberin Devamı