Gazete Vatan Logo

Yunanistan'da seçimin galibi Syriza

Yunanistan'daki erken genel seçimlerinde Radikal Sol Koalisyon Syriza seçimin galibi olarak belirtiliyor

Yunanistan'da seçimin galibi Syriza

Yunanistan İçişleri Bakanlığı, bugün yapılan seçimlere ilişkin ilk tahmini seçim sonucu açıkladı.Buna göre Radikal Sol Koalisyon Syriza yüzde 36,5 oy oranı ile 150 milletvekili çıkarırken, Yeni Demokrasi Partisi ise yüzde 27,7 ile 76 milletvekili kazanıyor.
Erken genel seçimlerin sandık çıkışı sonuçlarına göre, Radikal Sol İttifak (SYRIZA) büyük farkla önde gidiyor. Anketlerde, muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi (ND) ikinci sırada yer alırken, yeni kurulan POTAMİ partisi üçüncü sırada bulunuyor. Anketler ırkçı Altın Şafak Partisinin (Hrisi Avgi) yeniden parlamentoya girebilecek yeterli oyu aldığını gösteriyor.
Seçimlere katılan 8 partinin yüzde 3'lük ülke barajını aşarak parlamentoya girmeye hak kazandığı anket sonuçlarına göre, SYRIZA oyların yüzde 35,5 ila 39,5'ini, ND yüzde 23 ila 27'sini, POTAMİ yüzde 6,4 ila 8'ini, Altın Şafak yüzde 6 ila 8'ini, PASOK yüzde 4,8 ila 5,7'sini, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 4,7 ila 5,7'sini, Bağımsız Yunanlılar Partisi (ANEL) 3,5 ila 4,5'ini ve Demokratik Sosyalist Hareket'in de (KIDISO) yüzde 2,2 ila 3,2'sini alacağı tahmin ediliyor. Yunanistan'da bugünkü genel seçimin galibi Radikal Sol Koalisyon'un (Syriza) lideri Aleksis Çipras, partisinin seçim kampanyasını yürüttüğü merkeze geldi. Partililerle kucaklaşan Çipras'ın açıklama yapması bekleniyor. Bu sonuçlara göre Syriza Partisi parlamentoda 149-151 sandalyeye sahip olacak.
AB'Yİ ENDİŞELENDİRİYOR
Syriza, Yunanistan'ın borçlarının silinmesini ve kesintilerin de kaldırılmasını istiyor. Syriza'nın bu yaklaşımı para piyasalarını endişelendiriyor ve Yunanistan'ın euro bölgesinden çıkacağı korkusu yaratıyor.

Haberin Devamı

40 YAŞINDA BİR LİDER

Tsipras 1974 doğumlu. 1980'lerin sonunda Yunanistan Komünist Partisi'nin gençlik örgütü içinde siyasi eylemliliğe ilk adımı attı.
Atina Teknik Üniversitesi'nde inşaat mühendisliği eğitimi aldı. Üniversite yıllarında öğrenci hareketleri içinde aktif rol üstlendi.
İlerleyen yıllarda, Syriza'yı kuran gruplardan en büyüğü olan Synaspismos içinde önemli roller edindi ve 33 yaşında lideri oldu. Daha sonra ise Syriza'nın liderliğine geldi.
Kravat takmaması dikkat çeken Tsipras'ın en büyük zevklerinden birinin motosiklet kullanmak olduğu belirtiliyor. Syriza'nın yükselişinde en önemli nedenin, AB-IMF kurtarma paketleri karşılığında hayata geçirilen kemer sıkma politikalarına Yunan kamuoyunda büyüyen tepki olduğu düşünülüyor.

Haberin Devamı