Gazete Vatan Logo

Yunanistan'da grev hazırlığı

Yunanistan maaşları düşürmeye memurlar greve hazırlanıyor

Borç kriziyle boğuşan Yunanistan kamu maliyetlerini azaltmak için memur maaşlarında ortalama yüzde 3-4’lük indirime gitmeyi de içeren bir plan hazırladı. İki büyük sendika ’Greve gideriz’ derken, AB Komisyonu planın üzerine ek önlemler talep edeceğini açıkladı

Yunanİstan borç krizini aşmak için mücadele ederken, kamu maliyetlerini azaltmak için memurların maaşlarında da indirime hazırlanıyor. Sendikaların büyük tepki gösterdiği plan gerçekleşirse, memur maaşları ortalama yüzde 3-4 arası gerileyecek. Ülkedeki iki büyük sendika planın realize edilmesi halinde Şubat ayında genel greve gidileceğini açıkladı. Son olarak sübvansiyon isteyen çiftçilerin yol kapama eylemlerine sahne olan Yunanistan’da grevlerin ciddi bir karmaşa ortamı yaratmasından endişe ediliyor.

İddialı ama riskli plan

% 120.4

Yunanistan’ın borcunun gayri safi yurtiçi hasılaya oranı.

Bu arada ülkede hükümetin bütçeyi düzeltme önlemlerini denetleyen AB Komisyonu, Yunanistan’dan ek önlemler talep edeceğini duyurdu. AB Komisyonu sözcüsü Amelia Torres, yarın açıklayacakları raporda, Yunanistan’ın bütçe açığını indirme hedefini “iddialı ve erişilebilir” olarak değerlendirseler de hedeflerin tutturulamama riskinin bulunduğunu kaydetti.

Yunanistan, geçen ay açıkladığı kemer sıkma önlemleriyle AB’ye, bütçe açığını 3 yıl içinde yüzde 3 sınırının altına düşürme taahhüdünde bulunmuştu. 300 milyar euro sınırına dayanan kamu borcuyla, AB’de ortak para kullanan 16 ülkenin dahil olduğu Euro Bölgesi’nin borçluluk oranı en yüksek üyesi haline gelen Yunanistan’ın bütçe açığı da, gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 12.7’sine ulaşmıştı. Bunun üzerine Yunanistan’ın borçlarını döndürme ihtimalinin azaldığını belirten uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları, birbiri ardına ülkenin kredi notunu düşürmüştü.

AB, üyesini IMF’nin elinden kurtaracak mı?

Eylemlerin bitmediği Yunanistan’da maaş düşüşlerin sosyal çalkantıya yol açacağı belirtiliyor. Kemer sıkma açıklandığında sokaklar savaş alanına dönmüştü.

10 yıllık devlet tahvillerinde Euro Bölgesi’nin en az riskli üyesi Almanya’ya göre yüzde 4 daha pahalı borçlanabilen Yunanistan’ın, girdiği borç krizinden mevcut koşullarda tek başına çıkabilmesine ihtimal verilmiyor. Davos’ta bir açıklama yapan Yunanistan Başbakanı George Papandreou IMF ile yaptıkları görüşmelere dair, “Biz sadece destek alıyoruz, parasal yardım almayı düşünmüyoruz” demişti. Euro Bölgesi’nin saygınlığına büyük darbe vuracağı için AB’nin Yunanistan’ı IMF’ye el açmaktan kurtarması bekleniyor.

Haberin Devamı