Gazete Vatan Logo

Yunanistan’da alarm zilleri!

Genelkurmay Başkanı Akar ve komutanların Kardak seyahati Atina’da alarma neden oldu. Yunan Deniz Kuvvetleri’ne ‘Her an hazırlıklı olun’ talimatı verildi

Yunanistan’da alarm zilleri!

Atina’nın darbeci askerleri iade etmeme kararı sonrası Türkiye’nin Kardak’taki boy gösterisi Yunan basınında manşetlere çıkarken Yunan hükümeti de bir dizi önlem aldı. Yunan Deniz Kuvvetleri’ne ‘Yeni Türk provokasyonlarına karşı hazırlıklı olun’ emri iletildi. Yunan basınına konuşan hükümet kaynakları ‘Türkiye’den bir misilleme bekliyorduk ancak bunun mültecilerle ilgili olabileceğini düşünüyorduk’ açıklaması yaptı.

‘Avrupa sınırı’ vurgusu

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos, ‘Dost ve komşu Türkiye’ye sesleniyorum. Dostluk sadece açıklama yapmakla olmaz. Tarihe saygı duymakla olur. Dostluğunuzu ispat etmeniz gerekir’ dedi. Yunan Cumhurbaşkanı Kardak çevresindeki ziyaretin Yunan sınırlarının açık ve ciddi ihlali olduğunu savunarak bunun aynı zamanda Avrupa sınırlarının da ihlali olduğunu belirtti ve Lozan anlaşmasına aykırı olduğunu iddia etti. Türkiye’nin bunu tekrar etmesi durumunda Avrupa ile ilişkilerinde sonuçları olacağını ileri sürdü. Yunan Savunma Bakanlığı ise yaptığı açıklamada ‘Yunan hava, kara ve deniz sınırları tartışılamaz. Bağımsızlığımız ve topraklarımız bize birileri tarafından verilmedi. Halkımızın mücadelesi ve fedakarlığı sonucu kazanıldı’ dedi

Haberin Devamı

Türkiye’yi AB’ye şikayet ettiler

Yunan hükümeti Kardak fotoğrafları ve bilgilerini AB başta olmak üzere Avrupa’nın önde gelen ülkelerinin büyükelçiliklerine gönderdi. Türkiye’nin bu davranışının Yunan karasularının ihlali olduğunu iddia ederek Ankara’yı şikayet etti.

AB’DEN AÇIKLAMA: İyi komşuluk ilişkisi önemli

AB Komisyonu’nun günlük basın toplantısında Akar ve kuvvet komutanlarının Kardak ziyareti gündeme geldi. Yunan olan Başsözcü Margaritis Schinas, “Azami iyi komşuluk ilişkilerine sahip olmak katılım öncesi ortaklarımız için belirlediğimiz önemli bir kriter” dedi.