Gazete Vatan Logo

Yunanistan’da 12 Türk kayboldu

Katerini şehri yakınlarında kayak merkezinin de bulunduğu Pieria Ori dağlarında 12 Türk’ün kaybolduğu yönündeki bir ihbar üzerine Yunan yetkililer alarm verdi.

Yunanistan’da polis ve itfaiye ekipleri 12 Türk için alarma geçti. Yetkilileri alarma geçiren ise Türk vatandaşı olduğunu söyleyen bir kişinin, Cuma günü Avrupa Acil Yardım Hattı 122’i arayarak, “12 kişi olduklarını ve yerleşim merkezinden uzak dağlık bir bölgede kaybolduklarını” söylemesi oldu. Katerini itfaiyesinden edinilen bilgilere göre, arama Kuzey Amerika numaralı bir cep telefonundan yapıldı. yetkililer numarayı hemen geri aradı fakat cevap veren olmadı.
Aramalar sonuçsuz
Kayıp ihbarının yapıldığı cep telefonu sinyalinin Katerini şehrinin 20 kilometre kuzeybatısındaki kayak merkezi Elatohori’nin de bulunduğu Pieria Ori dağlarındaki bir noktadan geldiği tespit edildi. Moshopotamu, Elatohori ve Katalonia köylerinin yakınındaki bölgenin Bulgaristan’a da yakın olması nedeniyle aramanın oradan da yapılmış olabileceği olasılığı üzerinde de duruluyor. Bir helikopter, Yunan polisi ve itfaiye ekipleriyle birlikte üç köyün sakinlerinin de katıldığı arama çalışmaları ise dün akşam saatlerine kadar bir sonuç vermedi.

Haberin Devamı

İŞTE GELEN YARDIM ÇAĞRISI: ‘Türk, Bulgar 12 kişi imdat’

Türkiye’nin Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin, Hürriyet.com.tr’ye şu bilgileri verdi: “Yunan telekom şirketi OTE’den, önüme biraz önce şu bilgi geldi. Dün (Cuma) sabah saat 10.00’da Yunan acil yardım hattına düşen ‘bizi kurtarın’ mesajı Edirne’nin karşısındaki Meriç bölgesinden gelmiş. Dolayısıyla kayıp yeri söylenen Pieria Ori dağ bölgesi değil. Yunan telekomuna aynen şu imdat çağrısı yapılmış; ‘Türk, Bulgar, 12 kişi imdat.’ Bundan dolayı belki de kayıp çağrısı Bulgaristan tarafından da gelmiş olabilir. Çünkü verilen bilgi 30 kilometrelik alanı kapsıyor. Başkonsolosluğumuza da ‘biz kaybolduk’ diye gelmiş herhangi bir mesaj yok. Olayı yakından takip ediyoruz.”

Telekomünikasyon hatası

Yanlış yerde aranmışlar

Yardım isteyen 12 kişinin Yunan Telekomünikasyon Kurumu (OTE) sinyalleri yanlış analizi nedeniyle Pieria dağlık bölgesinde arandığı ortaya çıktı. Kurumun son yaptığı değerlendirme sonucu sinyalin Türk-Yunan-Bulgar sınırından geldiği belirlendi. Yunanistan Telekomünikasyon Kurumu’nun (OTE) son değerlendirmesinden sonra arama çalışmalarına bu sabahtan itibaren Edirne’nin karşısındaki Orestiada kentinden Bulgaristan sınırına doğru Ormenio köyü arasındaki Meriç ve Arda nehirlerinin geçtiği bölgede devam edilecek.
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: Dağcı değil kaçak mülteciler olabilir
İddialar üzerine VATAN’IN aradığı Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, şu bilgileri verdi: “Sinyal dağlık bir alandan değil ovalık bir alan olan Kum Çiftliği bölgesinden alınmış. Yetkililer arama çalışmalarında bu bölgeye ağırlık veriyor. Türk makamlarına kayıp bildirisi olmadı. ‘Çat-pat’ İngilizce’yle 12 kişi olduklarını söylemişler. Konuşma sırasında ise ‘Türkiye’ ile ‘Bulgaristan’ın adı geçmiş. Yunan ve Türk makamları kayıpların kaçak göçmenler olduğunu düşünüyor.”

Haberin Devamı