Gazete Vatan Logo

Yunanistan’a cepte parasız gitmeyin

Yunanistan’da bankalar en erken Perşembe açılacağı için ATM’lerde para bitti, ülkede nakit sıkıntısı yaşanıyor. Avrupa ülkeleri, Yunanistan’a gidecek vatandaşlarını yanlarında yeteri kadar nakit bulundurmaları için uyarıyor

Bankaların emekli maaşlarını ödemek için Perşembe günü kapılarını açması beklenen Yunanistan’da nakit sıkıntısı yaşanıyor. ATM’lerden para çekme limiti günlük 60 euro olarak belirlenirken, ülkede benzinciler dahil tüm esnaf, turistlerden parayı nakit tahsil etme peşinde.

Avrupa ülkelerinden de Yunanistan’a tatil yapmaya gidecek vatandaşlarına uyarı üzerine uyarı geliyor. Ülkeler “Yanınıza yeterli nakit alın” çağrısında bulunuyor. Almanya, Yunanistan’da tatil yapmayı planlayan vatandaşlarına “Yanınızda yeteri kadar nakit bulundurun” çağrısı yaparak, bankalarda nakit sıkıntısının yaşanabileceği yönünde vatandaşlarını uyardı.

Hollanda Dışişleri’nden yapılan açıklamada da, “Seyahatinizi iyi planlayın ve durum değişikliklerini takip edin” denilerek, Yunanistan’da yaşanacak nakit sıkıntısı nedeniyle ülkeye gideceklerin yanlarına yeterli miktarda nakit almaları tavsiye edildi.

Nordea Bankası Ekonomi Müdürü Steinar Juel, bankaların nakit sıkıntısı yaşayabileceği ve bankamatiklerde para bulunmaması ihtimaline karşı Yunanistan’a gidecek İskandinavya vatandaşlarını uyardı. Norveç’in E2 gazetesine konuşan Juel, Yunanistan’da bankaların kapalı olacak olması ve ülkedeki ekonomik belirsizlik nedeniyle Yunanistan’a tatile gideceklerin nakit akışı sıkıntısı yaşamaması için yanında yeterli miktarda para bulundurması tavsiyesinde bulundu. Öte yandan İsveç Dışişleri Bakanlığı da yazılı bir açıklama yaparak, İsveçlilere aynı yönde uyarı yaptı.

Haberin Devamı

İzmir için önemlisiniz, toparlanın

EKONOMİ Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Yunanistan’ın Türkiye ve adalarla ticaret açısından İzmir için önemli olduğunu belirterek, “Yunanistan’ın bir an önce derlenip toparlanmasını istiyoruz” dedi. Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (BM/AEK) Kuru ve Kurutulmuş Ürünler Uzmanlar Çalışma Grubu toplantısına katılan Yıldırım, açılış konuşmasından sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Yunanistan’daki krizi değerlendiren Yıldırım, bankaların açılmadığına işaret ederek, şunları söyledi:

“Tam da Yunanistan’ın en çok gelir elde ettiği turizm mevsiminde, en verimli geçecek dönemde bu problemle karşı karşıyalar. Kış aylarında bu kadar etkilenmezdi. Hafta sonu referandum olacak. Bu hafta ülke içinde sakin kalmayı becerebilirler, makul bir sonuç çıkarsa Yunanistan’ın AB ve Euro bölgesi içinde kalmasını ve yoluna devam etmesini arzu ederiz. Net bir durum yok. İlk mesai gününün nasıl geçtiğine bakmalıyız. Yunanistan ve adalar biçim için önemli. Adalarla ticaret özellikle İzmir için önemli. Bir an önce Yunanistan’ın derlenip toparlanmasını istiyoruz.”

Haberin Devamı