Gazete Vatan Logo

Yunanistan'a böyle akıl verdi

'Borcunuzu ödemek için Ege’deki adaları satın!'

Borç kriziyle sarsılan Yunanistan’a, finansal destek beklediği AB’nin en büyük ekonomisi Almanya’dan, “Adaları sat, borcunu öde” önerisi geldi. Yunanistan’ın 3 bin 54 adaya sahip olduğu, emlak sitelerinde bir ada için 45 milyon euro teklif edildiği belirtildi

Krizde üyesi olduğu Avrupa Birliği’nden hiçbir mali destek alamayan Yunanistan’a, desteğin en büyük muhaliflerinden Almanya’dan “Madem krizdesiniz, adalarınızı satın borcunuzu ödeyin” çağrısı geldi. Bugün Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreou’nun Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Berlin’de yapacağı görüşme sonrası konuyla ilgili açıklama yapması bekleniyor.

Almanya’da iktidarda bulunan Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi ile koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti’nin (FDP) bazı üyeleri, Yunanistan’a borçlarını ödeyebilmesi için “adalarını satmasını” önerdi. “Siz iflas etmiş Yunanlılar, adalarınızı satın, hatta Acropolis’i de” başlığıyla Alman Bild gazetesinde yayımlanan habere göre, FDP milletvekili ve partisinin maliye uzmanı Frank Schaeffler, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Yunanistan’a yardım vaadinde bulunarak hukuka aykırı hareket etmemesi gerektiğini ifade ettii. CDU Başkanlık Divanı ve Yönetim Kurulu üyesi Josef Schlarmann ise “İflasın eşiğine gelen bir kişi borçlarını ödemek için sahip olduğu her şeyi paraya çevirmeli. Yunanistan, şirketlere ve kimsenin oturmadığı adalara sahip. Bunlar borçların karşılanması için kullanılabilir” diye konuştu. Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı ise konuyla ilgili, “Bu dönemde böyle öneriler çok uygunsuz kaçıyor” yorumu yaptı.


Güven duyulmuyor

CDU’nun “Genç Grup” adlı gençlik kolunun başkanı olan Marco Wanderwitz de, Goldmans Sachs yardımı ile rakamlarını makyajlamasına atıfta bulunarak Yunanistan’a duyulan güvenin büyük hasar gördüğünü belirtti ve AB ülkeleri ve Almanya Yunanistan’a para verecekse, bunun için özellikle genç kuşak açısından, acil durumda satılabilecek güvencelere ihtiyaç duyuluyor. Burada Yunan adaları da söz konusu olabilir” ifadesini kullandı.

Gazetenin haberinde, Yunanistan’ın 3 bin 54 adaya sahip olduğuna ve bunlardan sadece 87’sinde insanların yaşadığına işaret edilerek, adaların satışı konusunda çalışma yapan Hamburg kentindeki “VladiPrivate Islands” adlı emlak şirketinin bir ada için 45 milyon euro teklif ettiği belirtildi.

‘Cari açık için Kaşıkçı Elması’nı satın’ demişlerdi

1999 krizi sonrasında Türkiye’nin cari açığının azaltılması için Kaşıkçı Elması’nın satılması önerisi bile gündeme gelmişti.

Topkapı Sarayı Müzesi’nde sergilenen dünyanın en büyük ve en değerli 10 elması arasında yer alan Kaşıkçı Elması 86 karat büyüklüğünde. Çevresindeki 49 adet pırlanta ile paha biçilmez değerde olan Kaşıkçı Elması’nın satışının ülkenin borç sarmalından çıkması için önemli bir kaynak yaratabileceği bazı isimler tarafından savunulsa da konu hiçbir şekilde ciddiyet kazanmamıştı.

‘Yunanistan’ın Euro’dan ayrılması çok absürd’

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichet, Yunanistan’ın son bütçe kesintileri planından övgüyle bahsederek, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden ayrılacağı haberlerini de “absürd bir varsayım” olarak değerlendirdi. Trichet, banka yönetim kurulunun gösterge faiz oranını beklenildiği gibi yüzde 1 düzeyinde tutma kararı almasının ardından yaptığı açıklamada, son verilerin Euro Bölgesi’nde ekonomik toparlanmanın yolunda olduğunu teyit ettiğini, buna karşılık toparlanmanın inişli çıkışlı olmaya devam edebileceğini belirtti.

10 yıl vadeli tahville 5 milyar euro toplayacak

Yunanİstan, 10 yıl vadeli euro cinsinden tahvil ihracı için bankalara yetki verdi. Tahvil için yetki verilen bankaların Barcap, HSBC, Nomura, NBG and Piraeus Bank olduğu kaydedildi. Yaklaşık 5 milyar euroluk bir satışın tahmin edildiği ihracın ortalama getirisinin de artı 301 baz puan düzeyinde olması bekleniyor. Tahvil ihracının, 6.5 milyar dolarlık kemer sıkma önlemleri açıklayan Yunanistan için bir çeşit güvenoyu niteliğinde olduğu belirtiliyor.

MALİYE BAKANLIĞI BİNASI’NDA HALKA AYAKLANMA ÇAĞRISI

Yunanistan’da emekli maaşlarının dondurulmasını ve akaryakıttan içkiye pek çok alanda gelen vergi artışlarını protesto için Atina’nın merkezindeki Maliye Bakanlığı binasına dev bir poster asıldı. Maliye Bakanlığı binasını neredeyse işgal eden, girişi bloke eden sendika üyeleri çalışanların içeri girmesini engelledi ve binaya “Ayaklanın ki ekonomik önlemler geçmesin” yazılı dev bir poster astı.

Komşu’da eylem günü

BugÜn Yunanistan parlamento binasının önünde son kemer sıkma paketi için protesto gösterileri yapılacak. Ülkenin en büyük 2 sendikası Cuma günü için 3 saatlik iş bırakma eylemi kararı alırken gösterilere çok geniş bir katılım bekleniyor.

Haberin Devamı