Gazete Vatan Logo

Yunan özel birlikleri gövde gösterisi yaptı

Önceki gün Yunan bakanın helikopterinin Türk F16’lar tarafından taciz edildiği öne sürülmüştü. Dün de Yunan özel birliğindeki paraşütçüler Kardak kayalıklarına iki mil uzakta atlayış yaptı

Yunan özel birlikleri gövde gösterisi yaptı

Yunanistan’a kaçan darbeci askerlerin Türkiye’ye iade edilmemesinin ardından Kardak krizinin 21. yıl dönümünde bölgeye yapılan resmi ziyaretler, Atina ile Ankara arasındaki gerilimi tırmandırdı. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve kuvvet komutanlarının pazar günü yaptığı ziyaretten sonra salı günü de Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos 1996 yılındaki ilk Kardak krizi sırasında hayatını kaybeden üç Yunan askerinin anısına Ege Denizi’ne çiçek bıraktı.

138 kez hava ihlali

Bu sırada Türk jetlerinin helikopteri taciz ettiği iddia edildi. Ayrıca Yunanistan Savunma Bakanlığı, Türk uçaklarının merkez ve güney Ege’de bulunan adalar üzerindeki hava sahalarına yönelik 138 ihlalin gerçekleştiğini açıkladı. İhlal yapan uçakların tümünün yolunun kesildiğini belirten yetkililer, bu rakamın alışılmadık derecede yüksek olduğunu belirtti. Bu iddiaların hemen ardından Yunan tarafından misilleme geldi.

Türk botları ayrılmıyor

Yunan basınında çıkan habere göre, Savunma Bakan Yardımcısı Dimitris Viças’ın talimatıyla özel birliklere bağlı paraşütçüler, Kardak kayalıklarına yaklaşık iki mil uzaklıktaki Psemiros ile Kos (İstanköy) adaları arasında atlayış yaptı. Yunan askeri ‘www.armynow.net’ sitesinde paraşütle atlayış fotoğraflarına da yer verildi. Öte yandan Kardak kayalıklarından ayrılmayan Türk botları, dün de Yunan botlarını kayalıklara yaklaştırmadı. Sahil güvenlik botlarından çekilen görüntüler, komutanlığın internet sitesinden yayınlandı. Yunan botunun da kendi karasularında beklediği görüldü.

Haberin Devamı

‘Kovboyvari saçmalıklar’

Ege Denizi’ne çelenk bırakmasıyla gündeme gelen Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos, Türkiye’nin davranışlarını ‘kovboyvari saçmalıklar’ olarak tanımladı. Kammenos ANT 1’ya yaptığı açıklamada, “Biz barış istiyoruz, Ege üzerinde bir kavga veya sorun istemiyoruz fakat yolu kesilmeyen bir uçak da olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Türk askeri nöbette

Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı, göçmen geçişlerine karşı Ege Denizi’nde 24 saat nöbet tutulduğunu açıkladı. Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait resmi siteden fotoğraflarla birlikte yapılan açıklamada şöyle denildi: “Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından düzensiz göçle mücadele faaliyetleri kapsamında, Sahil Güvenlik Güney Ege Grup Komutanlığı sorumluluk sahası içinde bulunan; Didim, Yalıkavak, Gümüşlük, Turgutreis, Akyarlar, Bodrum ve Kardak bölgelerindeki muhtemel göç rotaları üzerinde Sahil Güvenlik hava ve deniz unsurları ile kontrol ve denetim faaliyetlerine 7 gün 24 saat esasına göre devam edilmektedir. Bahse konu denetim ve kontrol faaliyetleri kapsamında herhangi bir düzensiz göçmen grubu tespit edilmemiştir.”

Haberin Devamı