Gazete Vatan Logo

Yunan liderden 'itidal' çağrısı!

Yunan liderden 'itidal' çağrısı!

Akdeniz'de yaşanan sondaj kriziyle ilgili olarak Başbakan Erdoğan ve Yunanistan lideri Papandreu telefonda görüştü. Yunan lider "itidal" çağrısı yaptı...

Yunan liderden itidal çağrısı

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun Akdeniz'deki sondaj kriziyle ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı aradığı bildirildi. Papandreu'nun görüşmede itidal çağrısında bulunduğu belirtilirken, Başbakan Erdoğan'ın "tek taraflı girişimler (Kıbrıs'taki) müzakere sürecine zarar verir" dediği ifade edildi.
Kıbrıs Rum kesiminin Doğu Akdeniz'de doğalgaz arama faaliyetlerini sürdürmesine karşılık Türkiye'nin de bölgeye sismik araştırma gemisi göndermesinin ardından Yunanistan Başbakanı Papandreu, sondaj krizi nedeniyle yükselen tansiyonu düşürmek için harekete geçti.

Reuters'ın haberine göre, Yunan hükümet sözcüsü Ilias Mosialos gazetecilere yaptığı açıklamada, "İki saat önce Başbakan (Papandreu), Sayın Erdoğan'la bir telefon görüşmesi yaptı" dedi.

Kıbrıs meselesi ile Doğu Akdeniz'de petrol arama sürecinin ele alındığı görüşmede Papandreu'nun, "itidalli ve sakin olunması gerektiğini" söylediği ifade edildi.

Mossialos, Papandreu'nun ayrıca, Kıbrıs Rum kesiminin, egemen bir ülke olarak ne yapacağına karar verme hakkı bulunduğunu, bölgede sorun yaratabilecek tek yanlı hareketlerden kaçınılması gerektiğini söylediğini belirtti.

ERDOĞAN: TEK TARAFLI ADIMLAR ZARAR VERİR

Görüşmede, Başbakan Erdoğan'ın ise Papandreu'ya, "tek taraflı girişimler (Kıbrıs'taki) müzakere sürecine zarar verir" dediği ifade edildi. Televizyon kanallarının bildirdiğine göre, Erdoğan, "Doğal kaynaklar kapsamlı çözümden sonra işletilmeli" diye konuştu.

Mossialos, söz konusu görüşmenin, iki başbakanın New York'ta BM Genel Kurul Toplantısı çerçevesinde yapmaları planlanan görüşmenin yerine yapıldığını söyledi.

İŞBİRLİĞİ TOPLANTISI KONUSUNDA MUTABAKAT SAĞLANDI

Anadolu Ajansı, iki liderin, yapılan telefon görüşmesinde ayrıca Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı'nın hazırlıklarını ele aldığını ve toplantının önümüzdeki aylarda gerçekleştirilmesi konusunda mutabakata vardığını bildirdi.

"Yunanistan'ın her zaman arzu ettiği şeyin, Türkiye Cumhuriyeti ile işleyebilir bir ilişki sağlanması olduğunu" ifade eden Mossialos, "ekim sonu ya da kasım başında ortamın, Türkiye'ye gitmeyi planlamamıza olanak sağlayacak şekilde olmasını ümit ediyoruz" dedi.

KRİZ NASIL BAŞ GÖSTERDİ?

Doğu Akdeniz'de sular, geçtiğimiz Aralık ayında Kıbrıs Rum kesiminin tek taraflı olarak İsrail'le Kıta Sahanlığı Anlaşması imzalamasıyla ısınmaya başladı. Bu adım Ankara'nın tepkisini çekerken, söz konusu gerginlik Birleşmiş Milletler'in bu ay başında yayınladığı Mavi Marmara raporunun ardından daha da arttı.

Türkiye'nin, İsrail'e karşı açıklanan yaptırım paketi kapsamında, Doğu Akdeniz'de seyrüsefer güvenliğiyle ilgili her türlü önlemi alacağını duyurması ise tüm dünyanın gözünün bu bölgeye çevrilmesine neden oldu.

Kıbrıs Rum yönetimi adına adanın yaklaşık 175 kilometre güneyinde yaklaşık 1 haftadır sondaj çalışmalarını sürdüren ABD'li Noble Energy şirketi, geçen yıl bölgeye bitişik İsrail sularında doğalgaz bulmuş ve bölgenin doğalgaz yatakları ile kaplı olduğunu belirlemişti.

TÜRK GEMİSİ ARAMA ÇALIŞMALARINA BAŞLIYOR

Noble Energy, Afrodit adı verilen 12’nci parseldeki deneme sondajlarının ilk aşamasını geçtiğimiz günlerde tamamlarken, Türkiye de Rum kesiminin bölgedeki çalışmalarını durdurmaması üzerine harekete geçerek, Kıbrıs açıklarında KKTC ile birlikte arama faaliyetlerinde bulunacağını açıkladı.

Türkiye ile KKTC arasında Kıta Sahanlığı Anlaşması'nın imzalanmasının ardından ise Türk sismik araştırma gemisi Koca Piri Reis, Doğu Akdeniz'e doğru yola çıktı. Geminin bugün öğleden sonra araştırma çalışmalarına başlayacağı bildirildi.

Haberin Devamı