Gazete Vatan Logo

Yumuşadık!

Türkiye’de çamaşır yumuşatıcısı kullanımındaki artış dikkat çekiyor. 4.5 milyar liralık temizlik pazarından 850 milyon liralık pay alan yumuşatıcı kullanımı son 10 yılda tonajda 2 kat, ciroda 4.5 kat arttı.

Yumuşadık!

Türkiye’de ev bakım ürünleri pazarı istikrarlı bir büyüme gösteriyor. Çamaşır deterjanından yer silme ürününe kadar birçok kategoriyi içeren pazarın büyüklüğü geçen yıl tonaj olarak 1.4 milyon ton, ciro olarak 4.5 milyar TL’ye ulaştı. Hayat Kimya Ev Bakım Kategorisi Global Pazarlama Direktörü Gülhan Eğilmez’in verdiği bilgilere göre, bu yılın ilk yarısında da pazar yüzde 15 büyüdü. Pazarda en çok büyüyen kategorilerin başını yumuşatıcı çekiyor. 4.5 milyar TL’lik pazardan 850 milyon liralık pay alan yumuşatıcı kullanımı son 10 yılda tonajda 2 kat, ciroda 4.5 kat büyüdü.

Gülhan Eğilmez, “2016 yılının ilk yarıyılında ev bakım kategorisi pazarı ciroda yüzde 15 büyürken, Bingo yüzde 21 büyüme kaydetti. Bingo çatısı altında en fazla büyüme yüzde 31 ile yumuşatıcıya ait, onu yüzde 27 ile toz deterjan takip ediyor. Türkiye’de her 2 haneden birinde yumuşatıcı kullanılıyor. Konsantre yumuşatıcı pazarı sürekli olarak büyümeye devam ediyor. Şu anda mevcut konsantre yumuşatıcı pazarı toplam yumuşatıcı tonajının yüzde 21’ini oluşturuyor” dedi.

Haberin Devamı

Toz deterjanın yüzde 60 payla ilk sırada olduğunu kaydeden Eğilmez, şöyle devam etti: “Sıvı deterjan kullanımında da artış var. Pazarda yoğun ve fiyat bazlı rekabet var. Bu nedenle açık ürünlere ilgi çok yüksek değil. Son 1 yılda fiyatlar yüzde 10 civarında artarken tüketimdeki artış yüzde 5 oldu.”

Bulaşık deterjanını şampuan yapan var

-Türkiye’de 4 kişilik ailede çamaşır yıkama sıklığı haftalık ortalama 3-4 defa ve 600 gram tüketim gerçekleşiyor.

-Türk kadını ömrünün 1.5 yılını sadece çamaşır yıkayarak geçiriyor.

-Türk kadını, en çok pembe renk yumuşatıcıyı tercih ediyor.

-Çamaşır suyunu bulaşık makinesine döken, kaşık-çatal ve bardaklarını çamaşır suyuna bastıran kadınlar mevcut.

-Oda kokusu alamayan suya bir kapak yumuşatıcı koyup kaynatıyor.

-Sabunu rendeleyip çamaşır makinasına koyan da Cezayir’deki gibi bulaşık deterjanını saçında kullanan da var.

Gülhan Eğilmez, yeni ürünleri ultra beyaz toz deterjanın ilk yıkamadan sonra çamaşırların leke tutmasını zorlaştırdığını söyledi.

Haberin Devamı

1.3 milyar $ cironun % 60’ı yurt dışından

Gülhan Eğilmez, 8 bin çalışanı olan Hayat Kimya’nın geçen yıl 1.3 milyar dolar ciro yaptığını, bunun yüzde 60’ının yurt dışından elde edildiğini anlattı. Şirketin Türkiye dışında Rusya, Cezayir, İran, Mısır ve Bosna’da üretim tesisleri bulunduğunu kaydeden Eğilmez, şöyle konuştu: “100’e yakın ülkede markalarını tüketici ile buluşturan Hayat Kimya, globalleşme vizyonuyla yoluna devam ediyor. Hayat Kimya’nın ilk markası olan ve önümüzdeki sene 30’uncu yılını kutlayacak olan Bingo; toz ve sıvı çamaşır deterjanı, yumuşatıcı, bulaşık deterjanı, ultra çamaşır suyu ve krem temizleyici gibi geniş ürün gamını tüketiciyle buluşturuyor. Bingo, son 5 yılda yaptığı marka yatırımlarıyla ciroda yüzde 61 büyüme kaydetti. 2016’yı yüzde 20 büyüme ile kapatmayı öngörüyoruz.”