Gazete Vatan Logo

Yumurta dondurma ile dilediğiniz zaman hamile kalın!

Yumurta dondurma ile dilediğiniz zaman hamile kalın!

Bir erkek istediği yaşta baba olabiliyor. Ancak kadın için aynı şey söz konusu değil. Belirli yaşı geçtikten sonra doğurma şansı kalmıyor. İşte bu noktada yumurta dondurma işlemi gün geçtikçe daha popüler hale geliyor. Bu yöntem, kadına hamileliğini istediği bir zamana erteleme ya da dilediği bir zamanda hamile kalabilme şansı veriyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, kadınların merak ettiği “yumurta dondurma konusunda merak edilenleri anlatıyor.

“Kadınların yaşı ilerledikçe yumurtalıkları da yaşlanır. Bu nedenle gerek hamile kalma, gerekse de sağlıklı bebek dünyaya getirme ihtimali azalır. Kadının doğurganlık çağında yumurtalarını dondurması gelecekte oluşabilecek riskleri önler ve hamileliğin sağlanması için sağlıklı yumurta hücresi kullanılmasına neden olur.” Kimler yumurtalarını dondurabilir? · Kısırlığa neden olabilenradyoterapi, kemoterapi gibi tedavilere başlamadan önce · Yumurtalık fonksiyonunun kaybolmasına yol açabilecek cerrahi operasyonlar öncesi · Düşük over rezervi (DOR) olup henüz doğurmamış veya aile öyküsünde erken menopoz hikayesine sahip kadınlar yumurtalarını dondurabilirler. Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, “Bu durumuüç uzman doktordan oluşan sağlık kurulu raporu ile belgelendirenkadınlara ülkemizde yasal olarak yumurta dondurma işlemi yapılabilmektedir.” diyor.

196 derece saklanıyor

Haberin Devamı

Yumurta dondurma işlemi öncesinde hormon iğneleriyle çok sayıda yumurta üretilmesi sağlanıyor.

“Dondurma işlemi hücre içi moleküler hareketin ve hücre metabolizmasının kısa süreliğine durdurulmasıdır.Hücre ölümüne hücre içinde oluşan buz kristalleri neden olur. Mevcut dondurma tekniği ile (vitrifikasyon, camsılaştırma) hücre içi buz kristalleri oluşumu engellenerek hücreler sıvı azot içerisinde yıllarca canlılığını korur.” Diyen Prof. Dr. Fıçıcığlu sözlerini şöyle sürdürüyor: “Ortalama 10-14 gün süren ilaç tedavisi ile yumurtalıklar kontrollü bir şekilde uyarıldıktan sonra anestezi altında yumurta toplama işlemi yapılır. Bu işlem sonrasında elde edilen yumurta hücreleri hızlı dondurma yöntemi uygulanarak dondurulur.Dondurulan hücreler -196 °C’de sıvı nitrojen içeren saklama tanklarında kayıtları tutularak saklanırlar. Kayıt tutulurken mutlaka hangi doku veya hücrenin dondurulduğu, kime ait olduğu, sayısı, ve ne zaman dondurulduğu ayrıntılı olarak yazılmalıdır.Saklama süresi 1 yıldır. Her yıl hastanın onayı ile süre 5 yıla kadar uzatılabilir, 5 yıldan sonra Sağlık Bakanlığı onayı gerekmektedir.”

Haberin Devamı

Doğacak bebeğe zararı yok

Yumurta dondurma işleminin doğacak bebeğe zarar vermediği bilimsel olarak kanıtlanmış durumda.Bu yöntem ile ilk ikiz gebelik 1986 yılında gerçekleşmiş ve o günden bu yana binlerce sağlıklı bebek dünyaya gelmiş. Yapılan çalışmalar, dondurulan yumurtalardan elde edilen canlı doğumlar ile taze yumurtalardan elde edilen doğumlar karşılaştırıldığında anlamlı farklılık olmadığını ortaya koyuyor.