Gazete Vatan Logo

Yumruklarım öldürmez ama süründürür

Oyuncu Sedef Şahin, kickboks eğitimiyle taciz ve şiddete karşı kendini savunmayı öğrendiğini söylüyor. Şahin, "Bir tacizle karşılaşırsam kendimi nasıl savunacağımı biliyorum. Yumruklarım çok iyidir” diyor.

Yumruklarım öldürmez ama süründürür

Bir süredir kickboksla ilgileniyorsun nerede geldi bu merak?

Aslında yıllardır durmadan spor yapıyorum. Çocukluğumda futbol oynadığım için bacaklarım çok kaslandı. O kasları uzatmak için yüzmeye ve pilatese başladım. Ama bir süre sonra bunların hepsinden sıkıldım, değişiklik yapmaya ihtiyacım vardı. Çünkü alıştığım sporlara bir süre sonra vücudum tepki vermemeye başladı. Kickboks yapanları gördükçe denemek istedim. Aslında yapabileceğim konusunda kendime güvenmiyordum ama ilk dersten sonra çok keyif aldım. Sıkılmadan bir saat etkili spor yapınca boks vazgeçilmezim oldu. Haftada beş gün 2,5 saat spor yapıyorum. Çok iyi bir hocaya denk geldim Hasan Aytepe ile çalışıyorum. Vücudumu çok iyi tanıdı ona göre çalıştırıyor.

Fit kalma dışında boksun sana cazip gelen yönleri neler oldu?

Bir gün lazım olabilir. Kickboks savunma sporları arasında en kolay yapabileceğim tek spordu. Maalesef kadına şiddet ve taciz kurtulamadığımız bir bela. Her gün kadına şiddet ve ölüm haberlerini okumak bana acı veriyor. İlk boks dersine girdiğimde hocaya sorduğum şey, "Kendimi koruyabilecek tekniği bana öğretecek misiniz?" oldu. Yolda hiç tanımadığınız biri gelip size yumruk atabiliyor ya da bıçak çekebiliyor. Bu gibi şeylerle karşılaşırsam sorunu tek başıma halledebilecek donanıma sahibim. Adamı yere yığarım. Hatta üç adamı birden yığabilirim. Altı ayda yumruklarım iyi güçlendi öldürmez ama süründürür. Bu yüzden kadınların hem spor yapacakları hem de kendilerini savunmayı öğrenecekleri sporları yapmalarını tavsiye ederim. Çünkü hepimizin çilesi aynı fit kalmak ve kendimizi savunmak.

Haberin Devamı

Acımasızca gerçekçiyim

Bir hayal kuruyorsam onu mutlaka gerçekleştiririm. Yapamayacağım bir şeyin hayalini kurmam, yapabileceklerimin peşinden koşarım. Acımasızca gerçekçiyim. Şimdi bir hayalimi gerçekleştirme evresindeyim.

Bütün rollere açığım ama kadının gücünü göstereceğim bir kadın askeri oynamak istiyorum.

Bu eğitimlerle kendini gelecek rollere hazırladığını söyleyebilir miyiz?

Kesinlikle... Boksa başladığımdan beri kendimi aksiyon yapımlarına çok yakın hissediyorum. Türkiye'de neden bir Tom Raider çekilmesin? Bir kadın dövüşçüyü veya savaşçıyı oynamak çok istiyorum. Aslında bütün rollere çok açım ama fiziksel olarak kendimi dövüşen karakterlere daha yakın buluyorum.

Haberin Devamı

Ekrandaki kadın karakterleri nasıl buluyorsun?

Ekranda güçlü kadın kahramanlara yer verilmiyor bence büyük eksiklik. Kadına şiddetin bu kadar yüksek olan bir ülkede televizyon aracılığıyla kadınları güçlü gösterirsek bu sosyolojik olarak insanların üzerinde çok büyük etki yaratacaktır. Erkek çocukları güçlü kadınları görerek büyüyecek ve biz en güçlüyüz diyemeyecek. Böyle bir yol açılmasını ve bunun öncülerinden olmak istiyorum. Kadınları neden sadece hemşire, asker eşi, öğretmen, gazeteci olarak gösterelim ki? Daha yeni Jandarma İl Komutanımız Songül Yakut'u kaybettik. Neden ilk kadın komutanın o olduğunu böyle bir acı haberle öğrendik. Mesela kadınların bu kadar rütbeli asker olabileceğini ben bilmiyordum. Bu yüzden Songül Yakut'un hayatını oynamak çok isterim. Kadınların gücünü gösteren, ataerkil düzene tepki olacak projelere öncü olmak istiyorum ve bunu yapmaya da hazırım.

Haberin Devamı

Değişime açığım

Peki Avrupai görünüşün gelen rolleri etkiliyor mu?

Bir proje geldiğinde tipimi ve saçımı değiştirmeye açığım. Cast yaparken beni Türk tipine uygun bulmadıkları için daha kolay eleyebiliyorlar. Saçlarım siyah denedim çok vamp oldum. Öyle bir rol gelse saçımı boyarım.

Yeni sezon için projen var mı?

Üç tane dizi senaryosu geldi. Onları okuyorum. Şu an hem cast seçimindeler, hem de senaryo yazım aşamasındalar. Bir an önce ekrana geri dönmek ve deli gibi çalışmak istiyorum.

Hayalim annem gibi bir kadın olmak

Karşında nasıl bir partner olursa kendini daha iyi hissedersin?

Birikimli ve kafası çalışan biri olduğunda oynamak çok keyifli oluyor.

En büyük hayalin nasıl bir kadın olmak?

Kadınların hor görülmemeleri, kendilerini güçlü hissetmeleri ve özgüvenli olmaları için eğitime ve kendilerini savunmaya ihtiyaçları var. Bizim işimiz sadece evde çocuk büyütmek değil. Hem çocuk büyütüp hem de kariyer yapacak kapasiteye sahibiz. Mesela annem öyle. Her şeyi yapıp yanında bizi de büyütebildi. En büyük hayalim onun gibi olmak. Hem güçlü, hem de kendi ayakları üzerinde duran bir kadın olmayı hedefledim.

Haberin Devamı

Hayatta kimseye güven olmuyor

Bir eş veya bir sevgili bu noktada ne kadar güç verebilir sence?

Arkasında dağ gibi duran bir adamın varlığı bir kadına çok büyük güç verebiliyor. Bu çok güzel bir konfor ve mutluluk ama o adam gittiğinde ben ne yaparım pozisyonuna girmemek için kadınların kendilerini bırakmaması lazım. O adam olduğunda konforundan yararlanalım ama olmasa da kendi gücümüzün farkında olarak yaşayalım. Bir adamın arkasına tamamen sığınıp hayata öyle devam etmemek lazım. Çünkü kimseye güven olmuyor bazen tek yürümek gerekebiliyor.

Ruhumu tasavvufla besliyorum

Peki bu dönem spor dışında başka merak sardığın yeni şeyler var mı?

Tasavvuf edebiyatına merak sardım. Bu zamana kadar psikolojiyle kafayı yemiştim. Şimdi tasavvufla yeni bir yolculuğa başladım. Sanırım maneviyatımın yükselmesine ihtiyacım var. Çünkü hayatta kendini yüksek tuttuğun zaman güzel şeyler geliyor. Asla birisi için acı çekmek ya da kendini bir şey olmuyor diye depresif bir hale sokmaktan yana değilim. Bu yüzden kendime iyi bakmak zorundayım. Fiziksel olarak kendimi boksla, ruhsal olarak da tasavvufla besliyorum.