Gazete Vatan Logo

Yumiyum’u karaborsa elinden kurtaracaklar

2010’da üretimi durdurulan Yumiyum sosyal medyada dillerden düşmedi. Kalan son ürünler karaborsaya düştü, taklitleri türedi. Şirket, 8 yıllık ayrılığı bitirme kararı aldı.

Yumiyum’u karaborsa elinden kurtaracaklar

90’lı yılların kendine has özellikleri, tatları vardı. Özellikle çocukluğu 90’lı yıllarda geçenler, ilk kez 1988’de üretilen çilekli, vişneli ve portakallı çeşitleri olan sakızlı şeker Yumiyum’u çok severdi. Ancak, 2010’da üretimi durduruldu.

Üretici şirket Mondelez International Türkiye’nin Sakız ve Şeker Kategori Lideri Doğuş Kezer, bu kararın zaman zaman pazar dinamiklerine ve stratejilerine göre ürün portföylerinde yapılan değişiklikler nedeniyle alındığını söyledi. Kezer, bazen bu kararın pazara yeni bir ürün sunulması bazen de ürün portföylerindeki çeşit sayısında sadeleştirmeye gidilmesi yönünde olduğunu aktardı. Ancak Yumiyum’a olan özlem gün geçtikçe arttı. Sosyal medyada ‘Yumiyum’ adıyla hesaplar açıldı. ‘Hiç Yumiyum yememiş gibi kötüsünüz’, ‘Yumiyum var mı hâlâ dünyada acaba?’, ‘Sulugöz, Yumiyum, Stars’ı da harcadılar’, ‘Hocam İsrail Yumiyum stokluyormuş’ gibi esprili yorumlar, özlemi ortaya çıkardı. Yumiyum bulmaya çalışanlar forumlarda yardım istedi. Sırf Yumiyum bulabilmek için Eskişehir’den Ankara’ya gidenler bile oldu. Son üretimden kalan Yumiyum şekerleri fiyatı 25 kuruş olmasına rağmen 10-15 TL’ye kadar satılmaya başlandı. Benzer isimlerle üretilen şekerlemeler satışa çıkınca duruma asıl üretici el koydu.

Haberin Devamı

Ambalajı yenilendi
Çilek, vişne ve portakallı olarak yine aynı 3 çeşit ile bu ay raflardaki yerini alacak olan Yumiyum, bu kez karton kutu yerine şeffaf kavanoz içinde satışa sunulacak. Fiyatı, geçmişte olduğu gibi 25 kuruş tavsiye raf fiyatıyla tüketiciyle buluşacak. Diğer yandan ‘Tofita Yumiyum’ olarak satılacak ürünün ambalajı yenilendi fakat logosu aynı bırakıldı.
Bu ay TÜM raflarda
Son dönemde yerel tatların dikkat çektiğini ve geçtiğimiz yıl karanfilli falım ürettiklerini anlatan Doğuş Kezer, bu yıl sürpriz bir kararla Yumiyum markasını tekrar satışa sunacaklarını açıkladı. Kezer, “Klasikleşmiş, çocukluğumuzun önemli markalarına ilgi yoğun. Özellikle Yumiyum’u saklayanları ve internet sitelerinde satışa çıkaranları görünce bu tadı tekrar tüketici ile buluşturma kararı aldık” dedi. Yumiyum’un tüketicisinin gönlünde taht kurmuş, bir neslin çocukluğunun olmazsa olmaz ürünlerinden birisi olduğunu belirten Kezer, “Uzun yıllardır sosyal medyadan Yumiyum’a ne kadar özlem duyulduğuyla ilgili yapılan paylaşımlar ile nostaljik ürünlere olan özlemi bir kez daha hatırlamış olduk ve tüketicimizin sesine kulak verdik” diye konuştu.

Haberin Devamı