Gazete Vatan Logo

Yüksek teknolojinin payı yüzde 6’ya yükselecek

Ticaret Bakanlığı’nın yeni yol haritasına göre yüksek teknoloji ürünlerinin ihracattaki payı yüzde 6’ya çıkarılacak. Yeni gümrük kapıları açılacak. Türkiye güvenli bir ticaret merkezi haline getirilecek.

Yüksek teknolojinin payı yüzde 6’ya yükselecek

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı’nın ‘Ticaret Bakanlığı’ adı altında yeniden yapılandırılmasının ardından, yeni bakanlığın yol haritası da çiziliyor. Ruhsar Pekcan’ın göreve getirildiği bakanlığın bu dönemde odaklanacağı konuların başında, 2023 yılına kadar 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşılması, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, Türk Lirası ile ticarette yüksek teknolojili ürünlerin payının artırılması ve elektronik ihracatın geliştirilmesi geliyor.

İlk adım markalaşma

Bu kapsamda, Cumhuriyetin 100’üncü yıl dönümüne kadar Türkiye’nin, dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olması için yapılacak çalışmalarla güven ortamını tesis etmeye yönelik uygulamalar devam edecek, yeni dönemde ticaretin kolaylaştırılması stratejisi hayata geçirilecek. Ticaret hizmetlerinde markalaşma ve kurumsallaşma kapasitesinin geliştirilmesi yoluyla işletmelerin özellikle yeni gelişen pazarlara daha fazla açılması sağlanacak. Kadınların ekonomik hayattaki rollerinin geliştirilmesine yönelik yeni destek mekanizmaları geliştirilecek.

Haberin Devamı

Hedef yüzde 40

Katma değeri yüksek, yüksek teknolojili, marka, tasarım, inovasyona dayalı mal ve hizmetlerin üretimi ve pazar çeşitlendirilmesi hedefiyle Türkiye’nin küresel değer zincirindeki konumu güçlendirilecek. Yüksek teknolojili ürünlerin Türkiye’nin toplam ihracatındaki payı 5 yılda yüzde 6’ya, yüksek ve orta teknolojili yatırımların toplam yatırım tutarı içindeki payı da yüzde 40’a çıkarılacak.

Yeni gümrük kapıları geliyor

Gümrük Birliği’nin güncellenmesine yönelik resmi müzakerelere başlanacak. Gümrük Birliği’nin işleyişinin iyileştirilmesi suretiyle Avrupa Birliği ile ticari ve ekonomik ilişkiler en üst seviyeye çıkarılacak. Ticaret ve yatırım potansiyeli olan ülkelerle üst düzey ikili mekanizmalar oluşturulması ve hukuki altyapının tamamlanması amacıyla ticaret ve ekonomik iş birliği anlaşmaları imzalanacak.
Komşularla ticaretin ve dostluğun artırılması için yeni gümrük kapıları açılarak, mevcut olanlar yap-işlet-devret modeliyle yenilenecek. Türkiye, ticaretin en kolay ve güvenli yapıldığı, dünyanın önemli ticaret merkezlerinden biri haline getirilecek.
Esnaf için yol haritası
Esnaf, sanatkar ve KOBİ’lerin rekabet güçlerini yükseltmek, kooperatiflerin geliştirilmesine yönelik destek mekanizmalarını çeşitlendirmek ve mevcut desteklerin etkinliğini artırmak için yürütülen çalışmalara devam edilecek. Esnaf ve sanatkarın stratejik planı yenilenerek 2018-2023 yıllarını kapsayacak yeni bir strateji belgesi ve eylem planı hazırlanacak. Esnafın rekabet gücünün artırılabilmesi, değişen ekonomik şartlara uyum sağlayabilmesi için gerekli altyapının oluşmasına katkı sunmak amacıyla ‘Esnaf ve Sanatkarlar İçin Sektör Analizleri Projesi’ hayata geçirilecek.

Haberin Devamı