Gazete Vatan Logo

Yüksek teknoloji ihracatı son dönemin en başarılısı

Yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ihracatı içindeki payı yüzde 3’lerden yüzde 5.9’a yükseldi

Yüksek teknoloji ihracatı son dönemin en başarılısı

Dış ticaret verileri açıklanırken, en pozitif rakam yüksek teknoloji içeren ürün ihracatında gerçekleşti. Daha önce yüzde 3.1 seviyesinde olan imalat sanayiinde yüksek teknoloji içeren ürün ihracatının oranı yüzde 5.9’a yükseldi.

Yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayii ithalatı içindeki oranı yüzde 13.7

olarak belirlendi. Özellikle son yıllarda yüksek teknoloji içeren ürün ihracatının toplam ihracat içindeki payı ülkeler için en önemli göstergelerden birini oluşturuyor. Bu oran ne kadar yüksek olursa katma değer açısından ülkelerin çok daha fazla kazanç elde ettiği anlamına geliyor. Türkiye yüksek teknolojili ürün ihracatının payını öncelikle yüzde 10’a ardından da yüzde 15’e kadar çıkarmanın planlarını yapıyor.

Diğer veriler sıkıntılı

Dış ticaret verileri içinde yüksek teknoloji ürün payına dair veri yüz güldürürken,

özellikle ithalattaki artış ise endişe yarattı. İthalatta ihracattan daha fazla artış olunca dış ticaret açığı da beklentilerin bir hayli üzerinde gerçekleşti. Türkiye’nin ihracatı, Mayıs’ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12.5 artarak 13 milyar 616 milyon dolara, ithalatı ise yüzde 21.7 artışla 20 milyar 923 milyon dolara yükseldi. Bu dönemde, dış ticaret açığı ise 5 milyar 98 milyon dolardan yüzde 43.3 artışla 7 milyar 307 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı, geçen yılın Mayıs ayında yüzde 70.4 iken bu yılın aynı ayında yüzde 65.1’e düştü.

Haberin Devamı

AB’nİn payı % 45’e İndİ

Yılın ilk 5 ayında Türkiye’nin ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.5 artarak 64 milyar 313 milyon dolara, ithalatı yüzde 11.2 artışla 89 milyar 146 milyon dolara yükseldi. Bu dönemde dış ticaret açığı, yüzde 15.7 artarak 24 milyar 833 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 72.1 oldu. AB’ye yapılan ihracat, Mayıs’ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.4 artarak 6 milyar 126 milyon dolar oldu. Bu dönemde en fazla ihracat Almanya’ya gerçekleştirilirken, en çok ithalat Çin’den yapıldı. AB’nin ihracattaki payı geçen yılın Mayıs ayında yüzde 48.5 iken bu yılın aynı ayında yüzde 45 olarak kayıtlara geçti. Almanya, 1 milyar 237 milyon dolarla geçen ay en fazla ihracat yapılan ülke oldu. Bu ülkeyi 1 milyar 38 milyon dolarla Birleşik Arap Emirlikleri, 858 milyon dolarla ABD takip etti. İthalatta ilk sırada 1 milyar 930 milyon dolarla Çin var. 1 milyar 816 milyon dolarla Almanya ikinci oldu.

Haberin Devamı