Gazete Vatan Logo

Yüksek not alana 'Hemen'

Gelir İdaresi’nden yüksek not alan ihracatçıya KDV iadesi hemen ödenecek

Gelir İdaresi, ‘KDV Risk Analiz Projesi’ ile ihracatçının KDV iadelerini takip edecek. 80 kriterlik değerlendirmenin olduğu yeni sistemde notu yüksek olan ihracatçı iadesini hemen alabilecek, not düştükçe iade de zorlaşacak

GELİR İdaresi Başkanlığı, “KDV İadesi Risk Analiz Projesi” ile ihracatçının katma değer vergisi iadelerini yeni bir sisteme bağlayacak. Proje kapsamında bütün KDV mükellefleri, yazılımı tamamlanan bilgisayar programı aracılığıyla hem vergisel uyum hem de sahte fatura düzenleme riskleri yönünden puanlamaya tabi tutulacak. KDV iadesi talep eden mükelleflerin vergi dairelerine verdiği listeler, elektronik ortamda İnternet Vergi Dairesi’nden alınıp, sisteme yüklenecek. Yeni programda vergi dairelerinin evrak veya e-vdo üzerinden el ile gerçekleştirdiği kontrollerin tamamına yakını program tarafından otomatik olarak yapılarak, vergi dairelerine raporlanacak.

80 kriter var

Yeni sistemde ihracatçılar, 80 kritere göre artı ya da eksi puanla derecelendirilecek. İade talebinde bulunan kişiyle ilgili işlem gerçekleştirilirken, kritere uygunsuzluk durumunda sistem uyarı verecek. İhracatta KDV iade başvurusu yapanlar, her kritere göre ayrı ayrı değerlendirilecek. KDV iadesinin yapılıp yapılmayacağı da çıkan sonuca göre belirlenecek. Yeni sistemde KDV iadesi talebinde bulunan mükellefler yakından izlenerek, riskli mükellefler tespit edilecek ve haksız vergi iadeleri önlenecek. Mükellefler, kriterler ile genel ve özel kontrol mekanizmalarına göre risk açısından da değerlendirilecek. Kod sistemi sonucunda sahte belge kullandığı belirlenenler “en riskli grup” içinde yer alacak. Bunların ortaklık ilişkisi içinde olduğu kişi ve kuruluşlar da “riskli” gruba dahil edilecek. Sistemde, notu yüksek olan ihracatçı KDV iadesini hemen alırken, not düştükçe iade de zorlaşacak.

Genel ve özel kontrol de var

İHRACATÇI genel ve özel kontrolden geçecek. Genel kontrolde, önceki ve sonraki döneme devreden KDV, faturalardaki beyan tutarlılığı, KDV beyannamesi ile gümrük çıkış belgesi arasındaki tutarlılık gibi kriterlere bakılacak. Özel kontrolde ise KDV iadesi talep eden şirketin ortakları veya kanuni temsilcileri, ortak oldukları şirketler, ihtiyati haciz gibi kriterlere dikkat edilecek.

Haberin Devamı