Gazete Vatan Logo

Yüksek maaş formülü

Çalışırken emekli maaşını artırmanın birçok yöntemi var. Ödenen primlerin miktarı ve zamanı emeklilikte büyük rahatlık sağlıyor. Ödenen prim miktarı, haftalık çalışma günü ve 3.5 yıl kuralı bu formüllerin başında geliyor.

Yüksek maaş formülü

Çalışma hayatında, emeklilik ile ilgili dikkat edilmesi gereken ayrıntılar, ileride yüksek maaşlı bir yaşamın kapılarını aralıyor. İşte çalışanların emekli maaşını yükseltecek ince ayrıntılar.

1-GÖSTERİLEN KAZANÇ MİKTARI

İleride maaşınızın artması için en önemli unsur, gösterilen kazancınızın belli bir seviyenin üzerinde olması. Buradaki sınır ise yaklaşık 3 bin lira... Eğer brüt ücretiniz yaklaşık 3 bin lira ile tavan ücret 6 bin 961 lira 50 kuruş arasındaysa şanslısınız. Bu miktarlarla kazanç gösterilen bir çalışan için maaş yılda yaklaşık 80 liraya yakın artıyor.

2-HAFTADA 5 GÜN FORMÜLÜ

Uzmanlar, sizin için sigortaya bildirilen sigorta primine esas kazanç (SPEK) yüksek olması gerektiği konusunda uyarıyor. Örneğin 2000 Lira maaş alan bir çalışanın, bu maaşı 30 gün üzerinden değil de 7 puantaj kodu ile 5 gün üzerinden sigortaya bildirilmesi çalışana ilerde yüksek emekli maaşı kazandırıyor.

3-1000 LİRA ARTIŞ OLUR

Emekli maaşını artırmanın diğer yolu da, ‘son 3.5 yıl kuralı.’ SSK ve Bağ-Kur’lular, emekliliğine son 3.5 yıl kala SGK’ya tavan rakamdan prim öderse, (geçmişi hep asgariden de yatırmış olsa da) tavan prim ödenen her ay için ileride alınacak emekli aylığı yaklaşık 20-30 lira artar. Yani 3.5 yılda üst kazanç bildirenlerin maaşında 800-1000 lira arasında artış olur.

Haberin Devamı

4- İKRAMİYELER YANSIR

SGK emekli maaşını hesaplarken aylık esas kazanca yani vergi ve diğer kesintiler olmadan bildirilen aylık brüt kazanca dikkat ediyor. Esas kazançlar belirlenirken sadece düzenli ödenen maaşa bakılmıyor. İkramiyeler, primler verilen nakit kira, giyecek, yakacak yardımları, işveren tarafından ödenen bireysel emeklilik veya özel sağlık sigortasının primlerinin belirli oranları dahi ilerde emekli maaşına etki ediyor.