Gazete Vatan Logo

Yüksek kirada dünya 12’ncisiyiz

İstanbul, yüksek kirada dünyanın 12’ncisi oldu

ASYA ülkelerinin birçoğunda kaydedilen ekonomik büyümenin ardından bu ülkelerde ev kiraları da arttı. İstanbul, 120 ülkedeki iki odalı kiralık ev sıralamasında yüksek kirada dünyanın 12’ncisi oldu.

Uluslararası insan kaynakları danışmanlık şirketi ECA International tarafından yapılan bir araştırmaya göre, en pahalı iki odalı kiralık ev ise Japonya’nın başkenti Tokyo’da.

Tokyo’yu, Rusya’nın başkenti Moskova, Hong Kong, İngiltere’nin başkenti Londra, Singapur ve Caracas (Venezuela) takip ediyor.

7. sırada Ortadoğu’dan Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dhabi yer alıyor. Yüksek kira sıralamasında Abu Dhabi’nin ardından Bogota (Kolombiya), San Francisco (ABD), Cenevre (İsviçre) ve Paris (Fransa) geliyor. İstanbul ise Paris’in ardından yüksek kira sıralamasında 12’nci sırada bulunuyor.

En büyük artış Hong Kong’ta

ECA’nın araştırma sonuçlarına göre; bir önceki yıla kıyasla 2010’da en büyük kira artışı yüzde 22 ile Hong Kong’ta yaşandı.

Hong Kong’ta iki odalı ev kirası ortalama 2 bin 830 dolara yükseldi. İkinci sırada Moskova var. Burada da aylık ev kirası ise 3 bin 500 dolar civarında. En ucuz iki odalı kiralık ev ise Pakistan’ın Karaçi kentinde. Karaçi’deki iki odalı evlerin kirası, Tokyo’dakinden 17 kat daha ucuz.

Kiraların en pahalı olduğu kentler

1 Tokyo

2 Moskova

3 Hong Kong

4 Londra

5 Singapur

6 Caracas

7 Abu Dhabi

8 Bogota

9 San Francisco

10 Cenevre

11 Paris

12 İstanbul

İlk evini alacaklar ikiye katlandı, krediler 75 milyar TL’ye koşuyor

Geçen yılı yüzde 34.5 büyüyerek 57 milyar TL ile kapatan konut kredisi stoğunda bu yıl rekor büyüme bekleniyor. Konut kredilerindeki artışın bu yıl yüzde 25-30’u bulacağını söyleyen konut finansman kuruluşu DD Mortgage’ın Genel Müdürü Murat Aysan, kredi stoğunun bu yıl 74-75 milyar TL’yi yakalayarak bir rekora imza atacağını açıkladı. Sektörün en durgun geçen aylarından biri olan Ocak ayında bile kredilerde gerçekleşen yüzde 2.2’lik büyümeyi bunun en büyük kanıtlarından biri olarak gösteren Aysan, bu yıl özellikle yeni verilen konut kredisi tutarındaki büyüme potansiyeline dikkat çekti. İlk evini alacak kişilerin kredi başvurusunda 2 yılda 2 katlık bir artış gerçekleştiğini vurgulayan Aysan, “DD Mortgage özelinde 2 yıl önce ağırlıklı olarak yatırımcılar bize başvuruyorken, şimdi başvurularımızın yüzde 65’i-70’i ilk evini alacaklardan geliyor. 2 yıl önce bu oran yüzde 25-30’lardaydı, piyasada da bu rakamların oluştuğunu gözlemliyoruz. Bu müthiş bir gelişme. Bu yıl ilk evini alacak kitlede önemli miktarda bir artış olacak” dedi.

Yeni verilen konut kredisi tutarının 28 milyar TL’ye ulaştığını, bu rakamın bu yıl 32-35 milyar TL’ye kadar yükseleceğini kaydeden Aysan, “Talepte ağırlıkla gözlenen eğilim, Beylikdüzü, Esenyurt, Halkalı, İkitelli, Pendik, Kurtköy, Kartal, Ümraniye ve Gaziosmanpaşa’da fiyatı 80 bin ile 200 bin lira arasında değişen, ortalama tutarı 120 bin lira olan daireleri projeden veya 2’nci elden almak. Bu talep de firmaları daha çok bu bölgelerde, bu fiyat düzeyinde proje geliştirmeye itiyor, satış ofisleri, ürün, fiyatlar, konut kredi seçenekleri buna göre yeniden organize oluyor” diye konuştu.

500 lira kira ödeyen de başvuruyor

İlk evini alacak kişilerin başvuru talepleriyle ilgili bilgi veren Aysan, şöyle devam etti: “Örneğin özellikle 500-600 lira kira ödeyen kişiler, 10-15 yıl vadeli krediye başvurup şu an ödediği kiranın biraz üzerinde bir tutar koymayı göze alıp, Beylikdüzü, Esenyurt, Halkalı, İkitelli, Pendik, Kurtköy, Kartal, Ümraniye ve Gaziosmanpaşa’da fiyatı 80 bin ile 200 bin lira arasında değişen bir sitede oturmak istiyor. İkinci olarak bu bölgelerde zaten evi olanlar var ancak evleri çok eski. Onlar da bu bölgelerden ev almak istiyor. Anadolu’dan gelip İstanbul’a yerleşmek için ilk evini almayı amaçlayanlar da var. Özellikle bu yıl ilk evini alacaklara yönelik hazırlanan çok özel kredi seçenekleri gündeme gelecek.”

Tarihi evini onarmak isteyene TOKİ kredisi

BAŞBAKANLIK Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), tarihi tescilli kültür varlıklarının restorasyonu için sağladığı kredi miktarını 80 bin liradan 90 bin liraya yükseltti. Yüzde 4 faiz uygulanacak olan kredilerden yararlanmak isteyenlerin başvuruları 11 Mart’a kadar kabul edilecek.

2005 yılından bu yana sürdürülen çalışmalar kapsamında 303 projeye toplam 22 milyon 656 bin liralık kredi tahsis eden TOKİ, bu kredinin 15 milyon 559 bin liralık kısmını kullandırdı. Restorasyon çalışması başlatılan 303 projeden 167’si tamamlanırken 41’i tamamlanma ve kabul aşamasına getirildi. Yıllık yüzde 4 faizli, 10 yıl vadeli kredi, aylık sabit taksitler halinde geri ödenecek.

Her bir proje için, keşif özetinin yüzde 70’i kadar kredi kullandırılırken, tescilli kültür varlıklarının onarımı ve restorasyonu amacıyla açılan ve geçen yıl 80 bin lira olan kredinin tutarı, bu yıl 90 bin liraya yükseltildi.

TOKİ tarafından son 5 yılda; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Bartın, Çanakkale, Muğla, Uşak, Kastamonu, Tokat, Trabzon, Giresun, Edirne, Şanlıurfa ve Artvin illerinde, Safranbolu, Kalecik, Bergama, Ürgüp, Bandırma, Ayvalık, Milas, Foça, İnegöl, Mudanya, İnebolu, Akçaabat, Osmaneli, Mudurnu, Göynük ilçelerinde, Mustafapaşa, İbrahimpaşa, Kalkan, Uzungöl ve Daday’daki tarihi tescilli kültür varlıklarının restorasyonu için kredi kullandırıldı.

Esenyurt’ta 35 bin liraya daire satılan Acunkent’in yarısını gurbetçiler aldı

Esenyurt’ta Uluhan Grup tarafından başlatılan Acunkent projesi, peşin 35 bin TL’den başlayan daireleri ve satışta hemen tapunun teslim edilmesi avantajıyla özellikle yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının dikkatini çekti. Şimdiden yüzde 50’si gurbetçilere satılan proje, 670 daire ve 110 ticari birimden oluşuyor. Projede faiz, kredi, vade farkı bulunmadığı gibi kefil bulmak da şart koşulmuyor. Yapımı planlanan metro ve metrobüs durağına yakın bir konumda olan Acunkent’te, kapalı havuzdan Türk hamamına, kreşten, çocuk oyun alanlarına, marketten restorana kadar her türlü sosyal imkan düşünüldü. Uluhan Grup’un arkasında TOKİ’nin toplam 700 konutluk projelerini teslim eden, 25 yıllık bir deneyime sahip Demirhan İnşaat’ın sahibi Süleyman Demir ve gıda sektöründe hızla büyüyen, 53 yıldan bu yana yoluna devam eden Pehlivan Lokantaları’nın sahibi Bekir Cesur var.

Haberin Devamı