Gazete Vatan Logo

YTL tanıtıldı (1)

Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, Yeni Türk Lirası'na geçilmesiyle piyasada bulunan banknot ve madeni paraların 2005 yılı sonuna kadar geçerli olacağını belirtti

Serdengeçti,"2005 yılı boyunca hem bugünkü Türk Liraları hem de Yeni Türk Liraları birlikte tedavül edecektir. Dolayısıyla, vatandaşlarımızın bu değişim için acele etmelerine gerek yoktur" dedi.

Serdengeçti, Merkez Bankası'nda düzenlediği sunumda, 1 Ocak 2005 tarihinde tedavüle çıkarılacak olan Yeni Türk Lirası banknotlar ve madeni paraları tanıttı. Serdengeçti, üç başlık halinde gerçekleştirdiği sunumunun birinci bölümünde, YTL Tanıtım Kampanyası'na ilişkin iletişim çalışmalarını anlattı. İkinci bölümde ise banknotların geçmişten bugüne kadarki durumu hakkında bilgiler veren Serdengeçti, üçüncü ve son bölümde de, YTL banknot ve madeni paraların güvenlik özelliklerini açıkladı. Tanıtım kampanyası öncesinde yaptıkları araştırmada, vatandaşların yüzde 80'inin yeni bir para birimine geçileceğinden haberdar olduğunun ortaya çıktığını belirten Serdengeçti, bu çerçevede, iletişim çalışmalarını, kamuoyunu "YTL'ye geçileceği" konusunda bilgilendirmekten ziyade, YTL'nin fiziki görünümü, güvenlik özellikleri ve kullanım kolaylıkları konusunda kapsamlı bir biçimde bilgilendirmek üzerine yoğunlaştırmayı tercih ettiklerini kaydetti. Kampanyanın ilk aşamasında kamuoyuna, Türk Lirası'ndan altı sıfır atılacağını, 1 Ocak 2005'ten itibaren Yeni Türk Lirası'nın tedavüle gireceğini, YTL ve TL'nin bir yıl süreyle birlikte tedavül edeceğini anlattıklarını ifade eden Serdengeçti, "Bu yaklaşımla hazırlanan, toplam 400 bin adet tanıtım kitapçığı, 200 bin adet afiş ve 500 bin adet etiketin büyük bir bölümü, kamu kurumlarının desteğiyle, ekranda gördüğünüz 7 coğrafi bölgede 81 ile ulaştırılmıştır. PTT ile gerçekleştirilen işbirliği kapsamında, Kasım ayından itibaren, PTT aracılığıyla gönderilen zarfların tamamında, kampanyamızın logosu yer alacaktır" diye konuştu. Serdengeçti, söz konusu kuruluşlarla işbirliğinin, paranın fiziki görünümünün ve güvenlik özelliklerinin tanıtımının ön planda yer alacağı ikinci aşamada da devam edeceğini vurguladı.

Serdengeçti, kampanyanın başarıya ulaşmasında, medyanın ve kamu kurumlarının verdiği desteğin yanı sıra, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerinin yürüttüğü bilinçlendirme faaliyetlerinin de büyük önem taşıdığını anlattı. Serdengeçti, sözlerini şöyle sürdürdü: "Perakendecilerimiz, tanıtım malzemelerimizi Türkiye çapındaki mağazalarında kullanarak; katalog, insert ve ilanlarında kampanya afişine, logosuna ve mesajlarına yer vererek; kendi müşterilerine YTL ile ilgili tanıtıcı materyal dağıtarak kampanyamıza çok önemli destek sağlamaktadırlar. Ayrıca, fiyatların 'aşağı yuvarlanması' konusunda gösterdikleri kararlılıkla, geçiş sürecini kolaylaştıracak çok önemli bir adım daha atmışlardır. Perakende sektörüyle yakın işbirliğimiz önümüzdeki dönemde de devam edecektir. Türkiye Bankalar Birliği ile yapılan işbirliği neticesinde, toplam 49 bankanın tüm Türkiye'deki şubelerine afişlerimiz ulaştırılmıştır. Türkiye Bankalar Birliği'ne ve bankalarımıza, verdikleri destek için ayrıca teşekkür etmek isterim. Bankalarımızın, özellikle YTL'nin fiziki görünüm ve güvenlik özelliklerinin tanıtımında katkılarının artarak devam edeceğine inanıyorum. Kampanyanın başlangıcından beri ifade ettiğimiz gibi, özellikle görme engelli vatandaşlarımızın bilgilendirilmesine çok önem veriyoruz. Bu doğrultuda, Türkiye Körler Federasyonu ile birlikte sürdürülen hazırlıklar tamamlanmak üzeredir. Görme engelli vatandaşlarımızın yeni banknot ve madeni paraları nasıl tanıyabileceklerine ilişkin özel baskı tekniğiyle hazırlanan broşürler, Türkiye Körler Federasyonu tarafından tüm Türkiye'ye dağıtılacaktır. Kampanyamızın ikinci aşamasında, Yeni Türk Lirası banknot ve madeni paraların fiziki görünümünü, güvenlik özelliklerini ve hesaplama kolaylıklarını kamuoyuna tanıtmayı hedefliyoruz. Ayrıca, etiketlerde çift fiyat gösterimi uygulamasına yönelik bilinçlendirme çalışmalarına ağırlık vereceğiz. Bu aşamada; YTL banknotların ve madeni paraların fiziki görünümü ve güvenlik özelliklerini içeren ve hesaplama kolaylıklarını gösteren 1 milyon adet broşür hazırlanmıştır. Aynı konuda; çocuklara özel tasarlanmış 1 milyon adet broşür hazırlanmıştır."

Serdengeçti, görme engelli vatandaşlar için hazırlanan 5 bin adet broşürün Türkiye genelinde dağıtılacağını belirterek, bu aşamada, 300 bin adet afiş ve profesyoneller için hazırlanmış 50 bin adet broşürün dağıtımının yapılacağını söyledi. Türkiye'yi ziyaret eden yabancı konukların YTL'yi daha yakından tanıması için 50 bin adet yabancı dilde tanıtım kitapçığı ve 10 bin adet afiş hazırlayacaklarını anlatan Serdengeçti, "Bu tanıtım malzemelerinin, belirlenen adreslere dağıtımı, 15 Kasım-15 Aralık tarihleri arasında yapılacaktır. Merkez Bankası olarak, çeşitli meslek kuruluşları ile sanayi ve ticaret odaları üyelerinin YTL hakkında bilgilendirilebilmesi için bir eğitim ekibi oluşturduk. Ekibimiz, 14 Ekim 2004 tarihinde Konya Ticaret Odası işbirliğiyle düzenlenen toplantıyla çalışmalarına başladı. 23 Ekim 2004 tarihinde Antalya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen toplantıyla çalışmalarını sürdürdü. Bu çalışmalar, Anadolu'nun önde gelen kentlerinde, imkanlar elverdiği ölçüde devam ettirilecektir" şeklinde konuştu.

Devamı

Haberin Devamı