Gazete Vatan Logo

YSK itirazı reddetti tek umut iptal davası

YSK muhaliflerin Çankaya İlçe Seçim Kurulu’nun ‘10 Temmuz’da seçimli kurultay yapılamaz’ kararına yaptığı itirazı reddetti. Şimdi gözler Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesinde.

YSK itirazı reddetti tek umut iptal davası

MHP’de 10 Temmuz’da kurultay yapılıp yapılmayacağı tartışmaları sürerken, yargıdan ardı ardına muhaliflerin aleyhine kararlar çıktı. Muhaliflere ilk soğuk duşu yaşatan ve 10 Temmuz’da seçimli kurultay yapamayacağına hükmeden Çankaya İlçe Seçim Kurulu’nun bu kararına muhaliflerin yaptığı itiraz Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından reddedildi. Bu yeni gelişme Bahçeli yönetimine önemli bir avantaj sağlarken, 19 Haziran’da Bahçelisiz tüzük kurultayında yapılan tüzük değişikliklerinin yürütmesini durduran Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararına yapılan itiraz sonuç vermezse 10 Temmuz’da seçimli kurultay yapılması tamamen imkansız olacak.

Yargıtay’dan da kötü haber

Öte yandan dün Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da, MHP’de muhalifler tarafından gerçekleştirilen, “6. Olağanüstü Büyük Kongre”deki tüzük değişikliklerine ilişkin incelemenin, kongrenin iptali hakkında açılan davanın kesinleşmesinden sonra yapılması kararını verdi. Başsavcılık tarafından MHP’ye gönderilen yazıda, siyasi partilerin anayasaya, kanunlara ve kendi tüzük ve programlarına uyup uymadığını denetleme ve bunların anayasa, kanun ve tüzüğe aykırılığının tespiti halinde dava açma ve talepte bulunma görevinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na ait olduğu belirtildi. Usulü işlemlerin uygunluğu konusunda bir tereddüt bulunmadığı durumda tüzüğün değiştirilen metinlerinin Anayasa ve kanuna uygunluğunu incelemesine geçeceği belirtilen yazıda, şu ifadelere yer verildi:

Haberin Devamı

MHP’nin 19 Haziran 2016 tarihinde gerçekleştirilen Olağanüstü Büyük Kongresi’nde parti tüzüğünde yapılan düzenlemenin incelemesinin, kongrenin iptali hakkında dava açılmış olması ve bu dava hakkında Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nce tedbir kararı verildiğinin anlaşılması karşısında, anılan bu kongrenin iptali davasının sonucunun kesinleşmesinden sonra yapılmasına karar verilmiştir.

Muhaliflerin hamleleri

MHP Genel Merkezi’nin 10 Temmuz’da olağanüstü kurultayı toplama kararının ardından, Çağrı Heyeti’nin 19 Haziran’da topladığı olağanüstü kongrede de seçimli olağanüstü kongrenin 10 Temmuz’da yapılmasına karar verilmişti. Genel merkezin ve yeni kongreyi toplamakla görevlendirilen heyetin başkanı Müsavat Dervişoğlu’nun başvurduğu Çankaya İlçe Seçim Kurulu, 10 Temmuz’daki kongreyi kimin toplayacağına ilişkin YSK’ya görüş sormuştu.

Haberin Devamı

Toplantıdan önce konuşan YSK Başkanı Sadi Güven, “Gündemde var. Bir üye de benim. Ne çıkacak, ben de merak ediyorum, bakacağız” demişti.