Gazete Vatan Logo

YSK'dan önemli seçim uyarısı!

CHP’nin YSK temsilcisi Yakupoğlu, seçim hilelerinin tutanağa geçirilmemesi halinde itirazların YSK’dan döneceğini söyledi. 30 Mart yerel seçimlerinde yapılan 700 itirazın yüzde 97’si bu gerekçeyle reddedildi.

CHP’nin YSK temsilcisi Avukat Mehmet Hadimi Yakupoğlu, sandıklardaki seçim hileleriyle ilgili ilginç bir bilgi paylaştı. Yakupoğlu, oy verme işlemi sırasındaki usulsüzlüklerin mutlaka sandık tutanak defterine geçirilmesi gerektiğini belirtti. Aksi halde hukuki bir sonuç doğurmasının mümkün olmadığını kaydetti. “30 Mart yerel seçimlerinde YSK’ya gelen yaklaşık 700 itirazın yüzde 97’si sandık tutanak defterine geçirilmemiş şikayetlere dayandığı için reddedilmiştir. Sandık hilelerini önlemek istiyorsanız sandığın başında duracaksınız ve oy verme sırasındaki her türlü şikayeti tutanağa geçireceksiniz” dedi.

DEFTERE İŞLENMELİ

Parti temsilcilerinin mutlaka sandığın başında durması gerektiğini belirten Yakupoğlu şöyle devam etti: “Oy verme sırasındaki her türlü şikayet ve usulsüzlüğün şikayet tutanağına geçirilmesi gerekiyor. Sandık tutanak defterine işlenmemiş bir şikayetin seçim hukuku bakımından sonuç doğurması mümkün değildir.”

Haberin Devamı

HUKUKEN İSPATLANAMAZ

Yakupoğlu, YSK’nın 7 Haziran seçim akşamı sandık sonuç tutanağı, sandık oy sayma cetveli ve ilçe seçim merkezi sandık birleştirme tutanaklarının taranarak siyasi partilerle paylaşılmasını şöyle değerlendirdi: “Bu seçimde ilk kez üç tutanak taranarak siyasi partilere verilecek. Bu önlemlere rağmen eğer sandık başında siyasi partinin sandık kurulu üyesi ya da gözlemcisi yoksa o sandıkta her türlü hile olur. Ve o hilenin ispatı da hukuken mümkün olamaz.”

PARTİLİ YOKSA HİLE OLUR

30 Mart yerel seçimleri ile 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sadece sandık sonuç tutanaklarının siyasi partilere verildiğini belirten Yakupoğlu, YSK’nın genelgesine göre seçim gecesi, sandık sonuç tutanaklarının yanı sıra sandıklardaki oy sayım döküm cetvelleri ile ilçe seçim merkezi sandık birleştirme tutanakları da taranarak siyasi partilere verileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

SONUÇLAR KURULA TESLİM EDİLENE KADAR BEKLENMELİ

Bu durumun seçim güvenliği açısından önem teşkil ettiğini ancak yeterli olmadığını vurgulayan Yakupoğlu, “Dolayısıyla seçim sonuçlarının tam sağlıklı alınabilmesi için sandığın açıldığı saatten sandık sonuç tutanağının ilçe seçim kuruluna teslim edildiği ana kadar siyasi partili sandık kurulu üyesinin sandık başında olması zorunlu. Seçim güvenliği açısından eğer sandık başında siyasi partinin sandık kurulu üyesi ya da gözlemcisi yoksa o sandıkta her türlü hile olur. Ve o hilenin ispatı da hukuken mümkün olamaz. Bütün önlemlere rağmen” ifadelerini kullandı.