Gazete Vatan Logo

YSK’da itiraz kuyruğu

CHP heyeti itiraz sürecinin başlamasıyla dün YSK’ya giderek dilekçelerini sundu. YSK önünde uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlar da ‘seçimin tam kanunsuzluk nedeniyle iptal edilmesi’ için başvurdu. Ankara’da 700, İstanbul’da ise 1900 bireysel başvuru yapıldı

YSK’da itiraz kuyruğu

Pazar günü yapılan anayasa değişikliği halk oylamasının ardından itiraz süreci başladı. Halk oylamasına ilişkin ilk itirazlar sandık kurullarına yapıldı. İtiraz süreci ilçe seçim kurullarıyla devam edecek. Halk oylaması sonrasında, sandık kurulu tutanakları ve kararlarına karşı itirazlar ilçe seçim kurullarına yapılacak. İlçe seçim kurullarına itiraz süresi, dün saat 15.00’te sona erdi. İlçe seçim kurulları bu itirazları, 20 Nisan saat 17.00’ye kadar karara bağlayacak. İlçe seçim kurullarının kararlarına karşı ise 21 Nisan saat 17.00’ye kadar il seçim kurullarına itirazda bulunulabilecek. İl seçim kurulları bu itirazları, 23 Nisan saat 17.00’ye kadar sonuçlandıracak. Bu süreçlerin tamamlanmasının ardından, il seçim kuruluna ve il birleştirme tutanaklarına karşı YSK’ya itiraz edilecek. YSK’ya itirazlar, 26 Nisan’a kadar yapılabilecek. Bu arada il seçim kurulu kararlarına karşı YSK’ya “olağanüstü itiraz yolu” da kullanılabilecek. İtiraz sürecinin tamamlanmasıyla YSK, tüm siyasi partilere “olağanüstü itiraz yolu”nu kullanıp kullanmayacaklarını soracak. Yeni itiraz gelmezse YSK, kesin seçim sonuçlarını 27 Nisan Perşembe veya 28 Nisan Cuma günü açıklayacak.

Haberin Devamı

‘Seçim gayri meşrudur’

Öte yandan polisin geniş güvenlik önlemi aldığı YSK önünde de hareketli saatler yaşandı. YSK’ya önce AGİT heyeti geldi. AGİT heyeti YSK üyeleriyle görüştükten sonra CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, beraberinde çok sayıda CHP’li milletvekiliyle birlikte YSK’ya geldi. Kampanya sürecinin OHAL şartları altında yapıldığını dile getiren Tezcan, “’Hayır’ propagandasının yasak, ‘Evet’ propagandasının serbest olduğu bir ortamda yapıldı. ‘Evet’ kampanyası devlet, ‘Hayır’ kampanyası millet haline dönüştü. Millet kampanyası aslında devlet kampanyasına galip geldi. Ancak kampanya dönemi boyunca uygulanan hukuksuzluklar kampanyadan sonra oy kullanma günü ve sayımında devam etti. Devlet kampanyası yürütenler baskı ve tehditler ile alamadıkları sonucu en son oy kullanma, sayım döküm sırasında YSK’yı devreye sokarak almaya gitmiştir. Bu seçim tarihimize bir yeni seçim türünü eklemiştir. O da mühürsüz olarak anılacaktı. Bu seçim meşrutiyeti olmayan mühürsüz seçime dönüşmüştür. Sonuçlar gayri meşrudur. İşte bu sebeple sonuçlar kesinleşmeden bütün hukuk yollarını kullanmak üzere YSK’ya itiraz dilekçesi verdik. Halk oylamasının iptalini istiyoruz. Halk oylamasının meşrutiyeti, tek şey bu oylamanın iptalidir” diye konuştu. Tezcan ve milletvekillerinin ayrılmasının ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, CHP milletvekilleri Mahmut Tanal ve Murat Emir ile YSK’ya gelerek, YSK’ya dilekçe verdi. Vatan Partisi ve Tüketici Hakları Derneği de YSK’ya dilekçe verirken, vatandaşlardan da YSK’ya 700 civarında başvuru yapıldı. Vatandaşlar, başvuru nedeniyle YSK önünde kuyruk oluşturdu.

Haberin Devamı

İstanbul’da 1900 başvuru

CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, “İlçelerden ıslak imzayla aldıklarımızı tutanaklara göre ‘Hayır’ oy oranı yüzde 52.20” iddiasında bulundu ve “36 ilçede 1900 itiraz yaptık. İtiraz gerekcelerimiz; eksik oy pusulası, YSK’dan gönderilen mühürlü pusulaların eksik olmasından” ifadelerini kullandı. Vatandaşlar dün İstanbul Çağlayan’daki adliye binasının önünde itiraz dilekçelerini vermeden önce bir araya geldi.

Haberin Devamı