Gazete Vatan Logo

YSK Başkanı'ndan flaş açıklamalar

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, vatandaşların askıya çıkarılan yurtiçi ve yurtdışı seçmen listelerine yazılmak veya bilgilerinde düzeltme yapmak için 10 Eylül'e kadar başvuruda bulunabileceklerini bildirdi.

YSK Başkanı'ndan flaş açıklamalar

Güven, yaptığı yazılı açıklamada, 1 Kasım 2015 Pazar günü yapılacak 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde, seçmenlerin kütüğe kayıt olmaları için son tarihin 31 Ağustos 2015 olduğu yönünde açıklamalar yapıldığını, vatandaşların yanlış bilgilendirildiğini belirtti.

Yurtiçi seçmen listelerinin muhtarlıklarda 2 Eylül 2015 Çarşamba günü saat 08.00'de askıya çıkarılacağını, 10 Eylül 2015 Perşembe günü saat 17.00'de askıdan indirileceğini hatırlatan Güven, vatandaşların, YSK'nın internet sayfasından seçmen kütüğüne kayıtlı olup olmadıklarını sorgulayabileceğini kaydetti.

Güven, seçmen listeleriyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Vatandaşlarımızın askıya çıkarılan yurtiçi seçmen listelerine yazılmak veya bilgilerinde düzeltme yapmak için 10 Eylül 2015 tarihine kadar; ikamet adreslerinin bağlı olduğu nüfus müdürlüğüne elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası, noterden tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden birisi ile bizzat başvurup adres beyan formu doldurmaları ve nüfus müdürlüğünce tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim etmeleri gerekmektedir. Seçmenler askı süresi içinde başvurularını, yukarıda sayılan belgelerle birlikte herhangi bir yer nüfus müdürlüğüne de yapabileceklerdir."

Haberin Devamı

Güven ayrıca, Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 50. maddesinin üçüncü fıkrası gereği özel vekaletname ile başvuranların sadece vekalet veren adına adres beyanında bulunabileceklerini belirtti.

YSK Başkanı Güven, öğrenim gördükleri yerde oylarını kullanmak isteyen seçmen niteliğine sahip öğrencilerin okudukları yerde oy verebilmeleri için, okuldan veya kaldıkları yurt müdürlüğünden alacakları belgelerle yurdun bağlı bulunduğu ilgili nüfus müdürlüklerine bizzat başvurmaları, tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim etmeleri gerektiğini de anlattı.

Yurtdışı seçmen listeleri

Yurtdışı seçmen listelerinin "www.ysk.gov.tr" adresinden güvenli sorgulama yöntemi kullanılarak 2 Eylül 2015 Çarşamba günü Türkiye saati ile 08.00'de askıya çıkarılacağını ve 10 Eylül 2015 Perşembe günü 17.00'de askıdan indirileceğini belirten Güven, seçmen niteliğine sahip ve yerleşim yeri yurtdışı olduğu halde, Yurt Dışı Seçmen Kütüğü'nde ismi bulunmayanlar ile bilgilerinde düzeltme yapmak isteyenlerin, kendilerine en yakın dış temsilciliğe başvurarak Adres Beyan Formu (B) doldurmalarının yeterli olacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Yurtdışında oy kullanacak vatandaşların, askı süresinde yurtiçinde olmaları halinde, en yakın nüfus müdürlüğüne pasaportları ile birlikte müracaat edebileceklerini anlatan Güven, bu kişilerin nüfus müdürlüğünce tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı Adres Beyan Formu'nun bir örneğini ekleriyle Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına doğrudan vermeleri ya da ilçe seçim kurulları aracılığıyla iletmeleri gerektiğini kaydetti.

Askı süresi içinde vatandaşların nüfus müdürlüklerine veya dış temsilciliklere posta ile yapacakları müracaatlar ile askı bitiş tarihi olan 10 Eylül 2015 Perşembe günü saat 17.00'den sonra yapılan başvuruların dikkate alınmayacağını bildiren Güven, 1 Kasım 2015 itibariyle 18 yaşını dolduracak kişilerin yerleşim yeri adreslerine göre yurtiçi veya yurtdışı seçmen kütüğüne otomatik ekleneceğini, herhangi bir işlem yapmalarına gerek olmadığını belirtti.

Haberin Devamı

Sadi Güven, "Sonuç olarak vatandaşlarımıza yurtiçi-yurt dışı seçmen listelerine kayıt olmaları veya bilgilerini güncellemeleri için 10 Eylül 2015 Perşembe Türkiye saati ile 17.00'ye kadar süre tanınmıştır" ifadesini kullandı.