Gazete Vatan Logo

YPG Rakka’yı aldı peki verecek mi?

ABD’nin silah ve hava desteğiyle DEAŞ’ın başkenti Rakka’ya saldıran PKK’nın Suriye uzantısı YPG, Rakka için ‘düştü düşecek’ açıklaması yaptı. ABD daha önce ‘YPG içeri girmeyecek Arap unsurlar şehri teslim alacak’ demişti

YPG Rakka’yı aldı peki verecek mi?

YPG Sözcüsü Nuri Mahmud, uluslararası haber ajansı Reuters’a Rakka operasyonunun ‘bugün-yarın başarıyla tamamlanacağını’ söyledi. Mahmud, “Rakka’da çatışmalar devam ediyor. DEAŞ bitişin eşiğinde. Şehir bugün ya da yarın özgürleştirilecek” ifadesini kullandı. Rakka operasyonunu destekleyen ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinden ise temkinli bir açıklama geldi. Son 24 saat içinde 100 civarı DEAŞ militanının teslim olduğunu söyleyen koalisyon güçleri sözcüsü Albay Ryan Dillon “Önümüzdeki günlerde ciddi çatışmalar çıkmasını bekliyoruz ve DEAŞ’ın Rakka’da tamamen yenilgiye uğratılması için kesin bir zaman veremiyoruz” dedi. İngiltere merkezli insan hakları örgütü ‘Observatory’ DEAŞ militanlarının koalisyon güçleri ve SDG (Suriye Demokratik Güçleri) ile vardıkları anlaşmanın sonucunda teslim olduklarını ve bilinmeyen bir yere tahliye edildiklerini belirtti. Uluslararası ajanslar DEAŞ’lıları ve ailelerini şehirden tahliye etmek için onlarca otobüsün Rakka’nın merkezinde bulunduğunu yazdı.

Şimdi ne olacak?

Haberin Devamı

ABD daha önce Türkiye’nin kaygıları nedeniyle YPG’nin sadece Rakka’nın kurtarılması harekatında ön saflarda yer alacağını, Rakka’nın yönetiminin ise şehrin özgürleştirilmesinin ardından yerel unsurlara bırakılacağını söylemişti. Açıklamada YPG’nin içinde bulunduğu SDG güçlerinin Arap üyelerinin Rakka’ya girerek şehri tamamen teslim alacağı, ardından da yönetiminin bu güçlerin desteklediği Arap unsurlar tarafından devralınacağı vurgulanmıştı. YPG’nin Rakka operasyonu ardından içeride kalıp kalmayacağı şimdi büyük merak konusu.