Gazete Vatan Logo

YPG Nisan’da ABD ile Rakka’ya

İngiliz basınında yer alan habere göre ABD, Rakka operasyonu için PKK’nın Suriye uzantısı YPG’yi seçti. Rakka’ya yönelik harekatta silahlı güçlerin yüzde 25’ini YPG’liler oluşturacak

YPG Nisan’da ABD ile Rakka’ya

PKK’nın Suriye uzantısı YPG’nin liderlerinden Sipan Hemo, DEAŞ denetimindeki Suriye’nin Rakka kentine yönelik ABD destekli operasyonun Nisan ayında başlayacağını söyledi. YPG’nin kente Demokratik Suriye Güçleri’yle (DSG) birlikte operasyon başlatacağını söyleyen Hemo, “Rakka’ya girecek güçlerin yüzde 25’ini YPG oluşturacak” ifadesini kullandı. Hemo, YPG’nin bağımsızlıktan ziyade, savaştan sonra müzakere edilecek bir “bölgesel otonomi” amaçladığını söyleyerek, “Suriye’deki Kürt halkının haklarını hem yasal hem de anayasal açıdan garanti altına almak istediğini” vurguladı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Jeff Davis ise, yaptığı açıklamada, Rakka operasyonuyla ilgili kesin kararın henüz verilmediğini söylemişti. DEAŞ’a karşı yürütülen Doğal Kararlılık Operasyonu Birleşik-Ortak Görev Gücü Sözcüsü Albay John. L. Dorrian da, Rakka operasyonuna YPG’lilerin kesin olarak katılacağını belirtmişti. Albay John. L. Dorrian, Türkiye’nin olası rolünün de görüşülmekte olduğunu ifade etmişti. Türkiye, YPG’yi “terör örgütü” olarak görüyor. ABD’de farklı kademelerdeki isimler ise bu görüşte değil. ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel de, Foreign Policy dergisine verdiği demeçte YPG öncülüğündeki SDG’nin Rakka harekatına katılacağı sinyalini vermişti.

Haberin Devamı