Gazete Vatan Logo

YPG’nin umudu yine ‘çukur’da!

ABD, Türkiye’ye Münbiç konusunda verdiği sözü halen yerine getirmezken, geçen zaman zarfında terör örgütü YPG/PKK, ilçe merkezinin etrafını kazdığı çukurlar ve toprak setlerle çevirdi.

YPG’nin umudu yine ‘çukur’da!

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, 4 Haziran’da ABD ile sağlanan mutabakata dikkati çekmişti. Münbiç’in YPG/PKK’dan temizlenmesi için 90 günlük bir takvim üzerinde anlaşıldığını anımsatan Kalın, ancak daha sonra “oyalama taktiklerinin” devreye girdiğini vurgulamıştı. Elde edilen görüntüler de örgütün Münbiç’ten çıkmayacakmış gibi ilçeye yerleşmeyi sürdürdüğünü gösteriyor. YPG/PKK, Ağustos 2016’da ABD desteği ile ele geçirdiği Münbiç kent merkezinin etrafına çukurlar kazmaya başlamıştı. Türkiye’nin Fırat Kalkanı Harekatı’nı başlatması üzerine örgüt bu faaliyetine hız verdi. Ancak, ABD’nin nisan ayında Fırat Kalkanı unsurlarına yakın iki bölgede üs kurması, YPG/PKK’nın kazma çalışmalarına ara vermesine neden oldu.

Kandil’den Sofi gelmiş

YPG/PKK, kendisinin ilçeden çıkarılmasına yönelik Türkiye-ABD mutabakatı üzerine, haziran ayından itibaren faaliyetlerini hızlandırdı. Örgüt, tüm kent merkezini çeviren çukur ve siper inşasını tamamladı. YPG/PKK, çukurların oluşturduğu hatlar arasına olası savaşta kullanmak üzere tüneller kazdı. Afrin’den Münbiç’e kaçan teröristlere ABD desteğiyle silahlı eğitim veriliyor. Teröristlerin başında Kandil’den gelen sözde Suriye askeri sahası sorumlusu Nureddin Sofi var.

Haberin Devamı

ABD: Türkiye ile anlaşmaya bağlıyız
ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Joseph Votel, “Münbiç yol haritası ile ilgili olmamız gereken nokta konusunda doğru yolda olduğumuzu düşünüyorum. Kesinlikle anlaşmaya (Münbiç mutabakatı) bağlıyız” ifadelerini kullandı.