Gazete Vatan Logo

YPG’li katil mülteci gibi girmiş!

Ankara’nın kalbine yapılan kanlı saldırının PKK-YPG ortaklığında yapıldığı ortaya çıktı. Başbakan Davutoğlu, saldırganın 1992 Amude (Suriye) doğumlu Salih Neccar olduğunu açıkladı. Neccar’ın Türkiye’ye mülteci olarak girdiği anlaşıldı.

YPG’li katil mülteci gibi girmiş!

Ankara’da mesai çıkışı askeri servis araçlarına yapılan hain saldırıyla ilgili detaylar belli olmaya başladı. Başbakan Davutoğlu, dün Genelkurmay’a yaptığı taziye ziyaretinin ardından saldırının faillerini şu sözlerle açıkladı: “Şu anda olayın failleri, konusu tümüyle aydınlatılmış durumdadır. Bu saldırıyı Türkiye içindeki bölücü terör örgütü üyeleri ve YPG mensubu bir kişinin birlikte gerçekleştirdiği ortaya çıkmıştır. Bu kişi 1992 Amude doğumlu Salih Neccar adlı kişidir. YPG irtibatları kesindir.”

‘Umarız artık görürler’

“Tam ve tartışmasız destek bekliyoruz. Umarız artık müttefiklerimiz de YPG’nin bölücü örgütün uzantısı olduğunu görürler. Halkımızı tehdit eden terör örgütünü masum görenleri mazur görmemiz mümkün olamaz. Bazı yayın organları, olay bir askeri olaymış gibi ki olsa da fark etmez, ama yapılan yayınları lanetliyorum.”

Göç idaresine gitmiş

Neccar’ın diğer Suriyelilerle birlikte Türkiye’ye sığınmacı gibi geçen 8 Temmuz’da girdikten sonra, Emniyet ve Göç İdaresi’ne kendisinin başvurduğu belirtildi. Neccar’ın, rutin kayıt işlemlerinin gerçekleştirildiği, bu sırada da fotoğrafının çekilip, parmak izinin alındığı, ’biyometrik kimlik kaydının’ yapıldığı öğrenildi. Neccar’ın kaydını yaptırıp Geçici Koruma Yönetmeliği kapsamında yabancı kimlik numarası aldıktan sonra değişik illerde bulunduğu ancak herhangi bir suça karışmadığı anlaşıldı.

Haberin Devamı

O otomobil çalıntı çıktı

Saldırıda kullanılan otomobilin, İzmir’den hırsızlık şebekesi tarafından kiralanıp satıldığı ortaya çıktı. Bomba yüklenen otomobil, 11 Aralık’ta İstanbul merkezli otomobil hırsızlık şebekesince İzmir’de sahte ehliyetle kiralandı. Çete, aracı internet üzerinden sahte plaka ile M.A. adlı kişiye sattı.

- ÖNCE DİYARBAKIR SONRA ANKARA: M.A.’nın da aracı 4 Ocak’ta Diyarbakır’a, 8 Ocak’ta da Ankara’ya götürdüğü saptandı. Olayda kullanılan aracın İzmir’den kiraladığı bilgisi üzerine Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri çalışma başlattı. Otomobilin kiralandığı şirketin Karabağlar ilçesinde olduğunu tespit eden ekipler, şirket yetkilisi ve 2 çalışanı ile aracın sahibini gözaltına aldı.

Haberin Devamı

- ARAÇ GERİ GELMEYİNCE: Gözaltına alınanların, olaya ilişkin, “aralıkta kendilerini telefonla arayan kişinin Adnan Menderes Havalimanı’na kiralık otomobil istediği, ellerindeki araçlar hakkında bilgi aldıktan sonra 34 ..... plakalı, tek kapılı, spor otomobili talep ettiği ve şirket çalışanının da havalimanına giderek gerekli evrakı alıp, 3 kişiye aracı verdiğini” söyledikleri öğrenildi. Otomobilin, kiralama süresi sonunda geri getirmediğini bildiren şirket çalışanları, 11 Ocak’ta çalıntı ihbarında bulunduklarını belirtti.

- SAHTE PLAKA TAKILDI: Emniyet yetkilileri, aracın sahte ehliyet ve kimlikle düzenlenmiş kredi kartını kullanarak kiralandığını ve üzerine sahte plaka takıldığını kaydetti.

İşte aracı kiralayanlar
İzmir’de şüphelilerin aracı kiralama sırasındaki fotoğrafları ortaya çıktı.

O sokakta dikkat çeken ayrıntı

Bombalı saldırının gerçekleştiği Merasim Sokak’ta güvenlik önlemlerine ilişkin dikkat çekici bir ayrıntı ortaya çıktı. NTV’nin haberine göre, patlamanın olduğu sokağın iki yıl öncesine kadar servislerin geliş ve kalkış saatlerinde trafiğe geçici olarak kapatıldığı ancak trafik sıkışıklığına ilişkin şikayetler nedeniyle uygulamaya son verildiği öğrenildi. Yaşanan bombalı saldırının ardından servislerin güvenliği konusu yeniden masaya yatırıldı. Seçeneklerden biri eski uygulamaya tekrar dönülmesi yönünde.

Haberin Devamı

Saldırının yapıldığı alana dün yetkililer branda gerdi. Hasar gören araçlar da TIR ve çekicilerle üzerleri örtülerek götürüldü. Olay yeri inceleme ekipleri de çalışmalarını gün boyu sürdürdü.

Nasıl hemen belirlendi?

Davutoğlu’nun bu kadar büyük saldırının ardından sabah saatlerinde teröristin kimliğini açıklaması sosyal medyada tartışma konusu oldu. Edinilen bilgiye göre olay yerinde 29 ceset bulundu. 20’sinin asker kökenli olması ve hepsinin de parmak izi bulunması nedeniyle, 8 vatandaşın kimliği de kısa sürede tespit edildi. Kalan sivil 9’uncu cesedin de teröriste ait olduğu anlaşıldı. Mardin’de alınan parmak izi karşılaştırması sonucu Neccar’ın kimliği ortaya çıktı. Böylece katliamı gerçekleştiren teröristin kim olduğu, saldırıdan saatler sonra Emniyet tarafından hükümet yetkililerine iletildi.

Haberin Devamı

7 ilden 14 kişi gözaltında

İçişleri Bakanı Efkan Ala, 7 ilde sorumluların yakalanması amacıyla eş zamanlı operasyon başlatıldığını açıkladı. İstanbul, Adana, Bolu, Tekirdağ, İzmir ve Ankara ile Diyarbakır’da 14 kişinin gözaltına alındığını bildiren Ala, soruşturmanın çok yönlü devam ettirildiğini, gözaltına alınanların, saldırıyla bağlantılarının büyük oranda tespit edildiğini bildirdi

Otobüsten alındı

Ankara’daki bombalı saldırıyla ilgili Bolu’da gözaltına alınan kişinin, 47 yaşındaki M.A. olduğu öğrenildi. Bolu Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, gece TEM yolunun Paşaköy Kavşağı mevkisinde önlem aldı. Saat 03.00 sıralarında İstanbul’dan Ankara yönüne giderken durdurulan yolcu otobüsünde 47 yaşındaki M.A., gözaltına alındı. Saldırıyla bağlantısı olduğu iddiasıyla gözaltına alınan şüpheli, sabaha karşı Ankara’dan gelen Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından teslim alınarak götürüldü.

Yaralıları ziyaret etti

Açıklamanın ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara Numune Hastanesi’nde tedavi altına alınan yaralıları ziyaret etti.

ABD: Sorumluyu arıyoruz

ABD, dün 28 kişinin ölümüne sebebiyet veren Ankara’daki saldırının sorumlularına ilişkin açıklama yaptı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ‘Türkiye’deki saldırılardan kimin sorumlu olduğunu henüz belirleyemedik’ ifadesi kullanıldı.

Reuters Haber Ajansı’nın aktardığına göre ABD Başkanı Barack Obama’nın Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes basın brifinginde yaptığı açıklamada ‘Biz hükümet olarak sorumluları belirleyemedik’ ifadesini kullandı. dlayı şiddetle kınadığını da açıklayan Rhodes, “YPG ve diğer Kürt unsurlarla olan tüm temaslarımızda onlara Türkiye ile ittifakımızın ne kadar önemli olduğunu ve asıl odaklanmamız gereken ortak tehdit IŞİD’e karşı mücadeleye zarar vermemelerini kesin bir dille ifade ettiğimi Türklere açıkça belirttik” dedi.

PYD: İlgimiz yok

PYD lideri Salih Müslim, saldırıdan sorumlu olmadıklarını öne sürdü. Rus RİA Novosti Ajansı’na konuşan Müslim, “Bu kesinlikle doğru değil. Kürtlerin Ankara’da yaşanan olayla hiçbir ilgisi yok. Burada olanlar, Türkiye’nin IŞİD’le mücadelesiyle bağlantılı. Nitekim Türkiye’de yaşayan IŞİD unsurları var” dedi. Müslim ‘Salih Neccar’ olarak açıklanan saldırganı da tanımadıklarını iddia etti.

Bayık: Misilleme olabilir

PKK yöneticilerinden Cemil Bayık da saldırıyı kimin gerçekleştirdiğini bilmediklerini, ancak bunun bir “misilleme eylemi” olabileceğini söyledi ve “Öfkeli Kürt gençleri de bu Kürt halkına yapılan saldırılara misilleme yapabilirler” dedi.