Gazete Vatan Logo

YPG 3 günlük cephane kaldı dedi, alarm verildi!

Silah yardımının perde arkası

Amerikan Wall Street Journal gazetesi Kobani’de IŞİD’e karşı savaşan PKK’nın Suriye uzantısı YPG’ye yapılan silah yardımının perde arkasını yazdı

WSJ’nin haberine göre C-130’larla silah atılması fikri ABD’nin hava operasyonlarını yöneten General Lloyd Austin’den geldi. Austin, ‘Bu işi Türkiye’nin onayını almasak da yapmalıyız çünkü Kobani düşerse bu IŞİD için çok büyük bir zafer olur ve örgüte dünyadan büyük katılımlar gerçekleşir’ dedi. Beyaz Saray’da Obama ve kurmayları bu seçeneği hukukçularla birlikte tartıştı. Hukukçular PYD’nin PKK gibi Amerikan terör listesinde olmaması nedeniyle bunun ‘baş ağrıtmayacağı’ görüşünü bildirdi. Silahların da Amerikan üretimi olmamasında karar kılındı. Obama geçen cuma günü operasyona onay verdi. Peşmerge’nin elinde olan silahlar Kuveyt’e gönderildi ve burada Amerikan askerleri tarafından konteynerlara yerleştirildi.
ABD, PYD’yle bir yıldır görüşüyordu
Wall Street Journal’a göre ABD ile PYD arasında görüşmeler 2013 yılından beri devam ediyordu. PYD’nin Fransa temsilcisi Halid Salih ilk olarak 2013’te ABD’nin eski Suriye büyükelçisi Robert Ford ile görüştü. Daha sonra görüşmeler sürdü. Temaslar hakkında PKK hassasiyeti nedeniyle Türkiye’ye de bilgi verildi. IŞİD, Sincar bölgesinde Ezidilere saldırınca YPG militanları bu bölgeye giderek kenti savunmuştu. YPG’liler Kobani kuşatması sırasında ABD’ye ‘3 günlük cephanemiz kaldı’ diye bilgi ilettiğinde ise alarm zilleri çaldı, havadan silah yardımı için düğmeye basıldı.

Haberin Devamı