Gazete Vatan Logo

Yorulduğunuzda dik oturun nefes alıp üçe kadar sayın

Şu günlerde 1.2 milyon öğrenci ve ailesinin hayatının en önemli gündemi 25-26 Kasım Çarşamba ve Perşembe günü yapılacak TEOG sınavının ilk aşama sınavı. Hem öğrenciler hem de aileler büyük stres altında. Üsküdar SEV Ortaokulu’ndan Psikolog Ece Cengizalp Adanalı, sınav öncesinde öğrenciler ve ailelerine tavsiyelerde bulunuyor

Yorulduğunuzda dik oturun nefes alıp üçe kadar sayın

Öncelikle aileleri çocuklarının kaygılarını artıracak konuşmalardan uzak durmaları konusunda uyaran Ece Cengizalp Adanalı, “Çocuğunuzun yanında TEOG sınavlarıyla ilgili eleştirel yorumların hiçbir faydası olmaz. Bunu duyan çocuğunuz, sınava karşı olumsuz bir tutum geliştirmeye başlar ve bir direnç oluşturur. Bu direnç, sınava hazırlanma isteğini ve ders çalışma kalitesini olumsuz yönde etkiler” diyerek şunları anlatıyor.

ÖĞRENCİLERE ÖNEMLİ UYARILAR

- Malzemeleri unutmayın: Yanınızda nüfus cüzdanı, yumuşak kurşun kalemler, kalemtıraş ve silgi olduğundan emin olun.

- Rutininizi bozmayın: Sınav saatinden ortalama 45 dakika önce okulunuzda olun. Okula her zaman servisle geliyorsanız, düzeninizi devam ettirin. Ailelerinizin desteğine ihtiyaç duyuyorsanız, bunu ailenizle konuşun. Önerimiz; sınavdan önceki mevcut rutini bozmayın.

- Sürenin tamamını kullanın: Sınav esnasında her bir ders için 20 soru, 40 dakika süre veriliyor. Size verilen sınav süresini sonuna kadar kullanın. Unutmayın; erken bitirenlere ekstra puan verilmiyor!

Haberin Devamı

- Molalarda soruları konuşmayın: Sınav aralarında verilen otuz dakikalık molalarda ve birinci günün sonunda sınava ilişkin değerlendirmeler yapmayın. Molalarda hiçbir arkadaşınıza “X sorusunu ne işaretledin?” diye sormayın. Unutmayın, bir sonraki dersin sınavını olumsuz etkileyebilir. Ailenizle de sınav günü çıkışı ve birinci günün akşamı sınav değerlendirmesi yapmayın.

- Takıldığınız soruyu geçin: Sınav anında sorularda takılma vb. yaşadığınızda bunun geçici olduğunu bilin. Gerekirse takıldığınız soruya bir işaret koyarak, sınava devam edin.

- Nefes alın üçe kadar sayın: Sınavda heyecanlandığınızı hissettiğinizde, mevcut oturma pozisyonunuzu değiştirin, omuzlarınızı dikleştirin, arkanıza yaslanın. Aralarda nefes alın, içinizden üçe kadar sayın ve bırakın. Bu nefes egzersizleri; kaslarınızı gevşetecek ve yorulduğunuzda gereken enerjiyi tekrar hissetmeniz için size yardımcı olacaktır.

- Sınırlarınızı kabul edin: Elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştığınızdan emin olun. Aynı zamanda sınırlarınızı kabul edip, sınav olgusunu gerçekçi bir şekilde değerlendirmeye çalışın. Önemli olan; sınava hazırlandığınız bu dönemde çalışma sorumluluğunuzu üstlenmeniz ve sürece sahip çıkmanızdır.

Haberin Devamı

SINAVDAN BİRKAÇ GÜN ÖNCE BUNLARI YAPIN

- Dersi bırakın oksijen aldırın: Çocuğunuzun okul sonrasında ders çalışması yerine, dinlenebileceği ve rahatlayabileceği bol oksijenli mekanlarda, sevdiği kişilerle birlikte, sevdiği aktiviteleri yapmasını sağlayın.

- Bol proteinli az yağlı yedirin: Beslenme düzenine dikkat edin. Protein odaklı, taze sebze ve meyvelerin ağırlıklı olduğu öğünler hazırlamaya çalışın. Ağır, yağlı yiyeceklerden kaçının.

- Yumuşak müzikle ılık duşla rahatlatın: Sınavdan önceki geceler, çok geç saatte uyumaması ve az uykuyla sınav gününe başlamaması için çocuğunuzun uyku düzenine dikkat edin. Heyecan veya gerginliğinden dolayı uykuya dalmakta güçlük çekmeleri durumunda, dinlendirici bir müzikve rahatlatıcı bir duş iyi gelebilir.

SINAV GÜNLERİ İÇİN TAVSİYELER

Haberin Devamı

- Enerji veren kahvaltı hazırlayın: Çocuğunuzun her zaman yediği tarzda besleyici, enerji veren bir kahvaltı yapmasını sağlayın.

- Rahatlatıcı konuşma yapın: Onu rahatlatacak konuşmalar yapın, konuşmak istemezse üstüne gitmeyin.

- Trafiği iyi hesaplayın: Evden kendi aracınızla gelecekseniz, trafiği göz önünde bulunduracak şekilde çıkın.