Gazete Vatan Logo

Yorgo için Ege’de en güvenli liman Türkiye

Son 10 günde Yunan bankalarından 1 milyar euroya yakın para çekildi

Yılbaşından bu yana çekilen mevduat 44 milyar euroyu buldu. Günübirlik turlarla özellikle adalardan Çeşme, Marmaris gibi noktalara gelen Yunan vatandaşları paralarını Türk bankalarına emanet etmeye başladı.

Yunanlılar ülkede hüküm süren siyasi belirsizlik ve eurodan drahmiye dönülebileceğine dair iddialar yüzünden bankalara hücum etti. Pek çok Yunan için yeni güvenli liman ise Türkiye oldu.

Paralarını çeken ancak yastık altında da tutmak istemeyen özellikle emekli Yunan vatandaşları, günübirlik turlarla geldikleri Türkiye’de bankalarda hesap açmaya başladı.

65 milyar euro çekildi

Adının açıklanmasını istemeyen bir bürokrat, “Ege bölgesindeki banka şubelerine mevduat yatıran Yunan vatandaşları olduğunu biliyoruz. Para yatıranların daha çok memur ve emekliler olduğunu duyduk. Kesin bir rakam vermek çok mümkün değil. Ancak 10 milyon euro civarında bir mevduattan sözedebiliriz” dedi.

Yunanistan Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre Yunan bankalarından ekonomik krizin başladığı 2009 yılından bu yana toplam 65 milyar euro mevduat çekildi. Bu paranın 21 milyar dolarının Batılı büyük bankalara transfer edildiği biliniyor. Bu parayı transfer edenler ise genellikle en zengin kesim oldu.

Toplumun daha geniş kesimini oluşturmasına karşın daha az varlıklı olan orta ve dar gelirli kesimler ise geçen yılın sonundan itibaren ülkeden para çıkarmaya başladı. Yunan Merkez Bankası verilerine göre 2011 sonunda 209 milyar euro olan mevduat yılbaşından bu yana 44 milyar euro daha azalarak Mart sonu itibarıyla 164 milyar euro’ya geriledi.

Türk bankalarına kaçış da özellikle son 1-2 ayda hız kazandı. Tasarruf tutarı daha düşük olan Yunanlılar günübirlik turlarla geldikleri Türkiye de Çeşme, Marmaris, İzmir gibi noktalarda bankalarda 5-50 bin euro arasında değişen tutarlarda hesap açmaya başladılar. Bir bankacı durumu “Eskiden batıya ya da Rum kesimi’ne giderlerdi. Ancak şimdi Türk bankalarını güvenli liman görüyorlar” diye özetledi.

Pek çok Yunan da parasını kasada saklamayı tercih ediyor. Bu yüzden ülkede kasa satışlarında patlama yaşanıyor.

Seçimde euro da oylansın

G8 toplantısı Yunanistan krizi yüzünden keyifsiz başlarken Almanya Başbakanı Merkel’in, Yunan meslektaşlarına yaptığı iddia edilen öneri toplantıya damgasını vurdu.

Merkel’in Yunan yetkililere “Seçimle birlikte aynı zamanda Yunan halkına euroda kalmayı isteyip istemediğini de sorun” dediği öne sürüldü. Bu dedikodu Atina ile Berlin arasında gerilime neden oldu. Yunan siyasi partileri öneriye sert tepki gösterdi. Alman Hükümeti ise iddianın gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Öte yandan G8 toplantısının bir diğer önemli gündem ülkesi de İspanya oldu. İspanya’nın hızla artan bütçe açıklarını kapatmada yetersiz kaldığı, tasarruf tedbirlerini biraz daha artırması gerektiği uyarısı yapıldı.

Haberin Devamı