Gazete Vatan Logo

Yönünü 3.50’ye çevirdi

Fed’in tutanaklarında temkinli faiz artışına işaret edilmesi, dolardaki düşüşü hızlandırdı. Dolar, 3.55 TL ile yılbaşı seviyesine geriledi

Yönünü 3.50’ye çevirdi

ATTIĞI her adımla küresel piyasalara yön veren ABD Merkez Bankası (Fed) korkulanın aksine bu kez TL’yi güçlendirdi. Fed’in toplantı tutanakları, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) aldığı kararlara destek olarak dolar/TL’deki düşüşü hızlandırdı. Dolar dün

Yılbaşından bu yana en düşük seviyesi olan 3.5561 TL’yi gördü. Euro/TL de 3.7654’e kadar geriledi.

Fed’in para politikasını belirleyen yetkililer, istihdam ve enflasyon rakamlarının beklentiler içinde gerçekleşmesi halinde ABD’de oldukça yakın bir zamanda faiz artırmanın uygun olacağını belirtti. Tutanakların temkinli bir faiz artırımına işaret etmesiyle dolar/TL’de aşağı yönlü hareket yaşandı.

Analistler, tutanaklardaki ifadelerin piyasalara yeni ve açık bir sinyal vermediğini ancak seçilen ifadelerin Mart ayındaki faiz artırım beklentilerini hafif de olsa azalttığı değerlendirmesinde bulundu.

3.40’a iner mi?

Uzmanlar teknik açıdan dolar/TL’nin 3.60’ın altında kaldığı sürece sırasıyla 3.5720, 3.5500 ve 3.4000 seviyelerinin gündeme gelebileceğini öngördü.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Körfez ülkelerine geçen hafta gerçekleştirdiği ziyarette, dolar/TL’nin 3.50’nin altına ineceğini öngörmüştü. Erdoğan, “Ben inanıyorum ki 3.50’nin de altına düşecek. Niye? Türkiye ekonomik açıdan hâlâ güvenli liman. Büyümede de öyle korkulacak bir durum olmayacak” açıklamasını yapmıştı.

%11.3 geriledi

11 Ocak’ta 3.94 ile rekor kıran dolar, o tarihten bugüne kadar yüzde 11.3 geriledi.

Mart ayını pas geçer

Moody’s Analytics Direktörü Ryan Sweet, Fed’in faiz artışı için Mayıs ya da Haziran’a kadar bekleyebileceğini belirtti. Sweet, “Fed’in Mart’ta faiz artıracağını düşünmüyorum. Çünkü üstesinden gelinmesi gereken bazı engeller var. Faiz artışı için Mart toplantısına yüzde 30, Mayıs toplantısına yüzde 40 ve Haziran toplantısına yüzde 20 ihtimal veriyorum” diye konuştu.