Gazete Vatan Logo

Yönetmen Agnes Varda hayatını kaybetti!

'Yeni Dalga akımının büyükannesi' olarak da anılan efsane Fransız fotoğrafçı ve yönetmen Agnes Varda 90 yaşında hayatını kaybetti...

Yönetmen Agnes Varda hayatını kaybetti!

AFP'nin son dakika olarak geçtiği habere göre sinemada Yeni Dalga akımının en sevilen isimlerinden ve 'La Pointe Courte' , 'Cléo de 5 à 7' filmleriyle tanınan efsanevi yönetmen Agnes Varda hayatını kaybetti.

AGNES VARDA KİMDİR?

Asıl ismiyle Ariette Varda, Belçika kökenli Fransız sinemacı ve fotoğraf sanatçısıdır. Sinemada ‘Yeni Dalga’ akımının en önemli temsilcilerindendir ve ‘Yeni Dalganın Büyükannesi’ lakabı ile anılır. Kariyeri boyunca otuzdan fazla film ve belgesel çekmiştir. 1985’te genç oyuncu Sandrine Bonnaire’in rol aldığı ‘Sans Toit Ni Loi’ filmiyle Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan ödülünü aldı. Başarılı yönetmen Jacques Demy ile uzun yıllar evli kalan Varda, Demy hayatını kaybettikten sonra, anısına 3 film çekti. Aynı zamanda feminizm ve kadın hakları üzerine önemli çalışmalar yaptı. 1999 senesinde çektiği Les Glaneurs Et La Glaneuse(Toplayıcılar), kariyerinin en önemli eserlerinden biridir. Duyarlı ve aktivist sinemacılık anlayışı sayesinde dönemin hem eleştirmenlerinden hem de izleyiciden büyük takdir gördü.
90 yaşına geldiğinde ise, JR lakaplı genç bir fotoğraf sanatçısı ile Fransa’yı gezerek bir foto-belgesel çekti.

Haberin Devamı