Gazete Vatan Logo

Yolsuzlukla daha çok mücadele şart

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 25 alanda yapısal dönüşüme ilişkin reform hazırladıklarını belirterek, “Eğer 2015 seçimlerini de şu andaki kamuoyu yoklamaları çerçevesinde güçlü bir destekle biz kazanabilirsek bu reform programını uygulayarak Türkiye’yi tekrar nispeten yüksek büyüme patikasına oturtabileceğiz” dedi.

Şimşek, şöyle konuştu: “25 alana ilişkin 1.200’ün üzerinde reformdan bahsediyoruz. Bu alanlar Türkiye’nin katma değer zincirinin yukarı çıkması için, tasarruflarının artırılması için enerjide dışa bağımlılığını azaltması için, eğitimde kaliteyi artırması için yani beşeri sermayenin kalitesinin artırılması için gibi birçok alanı kapsıyor. Reformların bir kısmını seçimleri beklemeden uygulayabileceğimizi umut ediyorum.”

Sürdürülebilir büyümede kurumların kalitesinin de önemine işaret eden Şimşek, Avrupa Birliği sürecini yeniden canlandırdıklarını vurguladı. 34 faslın hemen hemen tamamında ilerleme kaydedildiğini söyleyen Şimşek, “Dünya ekonomik reformunun küresel rekabet endeksinde Türkiye bayağı hızlı şekilde ilerledi son yıllarda. 2005’te 117 ülke arasında 71’inci sıradayken bugün 144 ülke arasında 45’inci sıraya yükseldi. Bu iyi bir performans ama tabi daha katedeceğimiz mesafe var” dedi.

Haberin Devamı

Yolsuzluk algı endeksinde ise Türkiye’nin 2002 yılında 102 ülke arasında 65’inci sıradayken bugün 177 ülke arasında 53’üncü sırada yer aldığını belirten Şimşek, daha çok yolsuzlukla mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti.

Avrupa’da ilk ikiye oynuyoruz

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, 2002’de 230 milyar dolar olan GSYH’yi 830 milyar dolara taşıdıklarını belirterek, “Hedefimiz büyük. 2050’li 2060’lı yıllarda Avrupa’da ilk ikiye, dünyada ilk ona oynuyoruz” dedi.