Gazete Vatan Logo

Yoksulluk sınırı 5 bin TL’yi aştı

Türk-İş’in araştırmasına göre, 4 kişilik bir ailenin gıda, giyim, konut, ulaşım, eğitim ve sağlık gibi ihtiyaçlar için yapması zorunlu harcamaların toplam tutarı 5 bin 30 lira oldu

Yoksulluk sınırı 5 bin TL’yi aştı

Türk-İş tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yapılan Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’nın Ekim ayı sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre, Eylül’de 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden açlık sınırı 1.544 lira olarak belirlendi. Gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen yoksulluk sınırı 5 bin 30 liraya çıktı.

Bekar bir çalışanın yaşama maliyetinin 1.927 lira 10 kuruş hesaplandığı Eylül’de, Ankara’da yaşayan 4 kişilik ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı, bir önceki aya göre yüzde 1.43 arttı.

Süt, yoğurt, peynir grubunda bu ay bütün ürünlerde artış görüldü. Günlük tüketimi fazla olan bu ürünlerde gerçekleşen fiyat artışı mutfak harcamasını yükselten önemli faktör oldu.

Haberin Devamı

Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta yapılacak ithalatla terbiye edilmesi beklenen et fiyatı genelde değişmedi. Geçen aya göre kıyma et kilogram fiyatı biraz arttı, kuşbaşı fiyatı biraz ucuzladı. Balık fiyatı da genelde aynı kaldı. Yumurtanın tane fiyatı düşmedi. Bakliyat ürünlerinden nohutun fiyatı bu ay yine artış gösterdi, diğerleri aynı kaldı.

Yaş sebze-meyve fiyatları mevsim ürünlerinin ağırlıklı olarak pazarda yer almasıyla nispi olarak bu ay azaldı ve mutfak harcamasını az da olsa rahatlattı.