Gazete Vatan Logo

Yoksula 20 yıl vadeli 100 lira taksitli ev fırsatı!

TOKİ Başkanı Karabel TOKİ’nin 2014 yılı sonuna kadar 39 bin 974 konut inşa edeceğini açıkladı

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ahmet Haluk Karabel, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü (SYGM) ile işbirliği yaparak TOKİ’nin 2014 yılı sonuna kadar 39 bin 974 konut inşa edeceğini açıkladı. Bugüne kadar 18 projede 6 bin 870 konutu SYGM’ye teslim eden TOKİ, yoksul gruba yönelik 45-55 metrekare konutları peşinatsız, 20 yıl vadeli, 100 TL’den başlayan taksitlerle satışa sunuyor.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ahmet Haluk Karabel, yoksul vatandaşların ev sahibi olabilmeleri amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü (SYGM) ile işbirliği yaparak 39 bin 974 konut inşa edeceklerini, 2014 yılı sonuna kadar bunları hak sahiplerine teslim edileceklerini açıkladı.

TOKİ’nin sosyal konut programındaki hedef kitlesinin, mevcut piyasa koşullarında konut sahibi olamayan, alt ve orta gelir grubundaki vatandaşlar olduğuna dikkat çeken Karabel, idarenin inşa ettiği konutların yüzde 86’lık kısmının sosyal konut uygulamaları, yüzde 14’ünün ise gelir paylaşımı yöntemiyle yapılan kaynak geliştirme projelerine ait olduğunu kaydetti. Karabel, “Sosyal nitelikli konutlarımızın da yaklaşık yüzde 46’sını dar ve orta gelir grubu, yüzde 32’lik kısmı ise alt gelir grubu ve yoksullara yönelik projeler oluşturuyor. 18 projede 6 bin 870 konut SYGM’ye teslim ettik. Geriye kalan 33 bin 104 konutun ise 2014 yılı sonuna kadar hak sahiplerine teslim etmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

2 bin 415 şantiye kuruldu

TOKİ, yoksul gruba yönelik 45-55 metrekare konutları peşinatsız, 20 yıl vadeli, 100 TL’den başlayan taksitlerle satışa sunuyor. Alt gelir grubuna yönelik 65-87 metrekare konutlar, 6 bin lira peşin ve konut teslimiyle başlayan yaklaşık 300 lira taksitlerle, 15 yıl vadeli olarak satışa çıkarılıyor.

TOKİ, ‘Planlı Kentleşme ve Konut Üretimi Seferberliği’ kapsamında 81 il ve 800 ilçede 2 bin 415 şantiyede 551 bin 286 konut rakamına ulaştı. Bu rakamın, ortalama hane halkı sayısı 3.9 kabul edildiğinde 100 bin nüfuslu 21 adet şehir anlamına geldiği belirtiliyor. Alt gelir ve yoksul grubu için 142 bin 505 konut yapan, dar-orta gelir grubu için de 217 bin 214 konut inşa eden TOKİ’nin, gecekondu dönüşüm kapsamında 66 bin 767, afet konutu kapsamında 36 bin 976, tarım köy konutu kapsamında 4 bin 658 olmak üzere toplam 468 bin 120 sosyal konut ürettiği, kaynak geliştirme uygulamaları kapsamında da 83 bin 166 konut inşa ettiği kaydediliyor.

Hazine’den pay almadan kaynak üretiyoruz

İdarenin faaliyetlerini, Hazine’den pay almadan, kendi kaynağını üreterek devam ettirdiğine değinen TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, “İdaremiz bu anlamda son yıllarda kapsamı oldukça genişleyen sosyal konut üretimine fon yaratmak için de yenilikçi birtakım modelleri devreye sokmaktadır. Bu açıdan İdaremizin kullandığı en etkili model, gelir paylaşımı modeli adı altında sürdürülen, yüksek gelir gruplarına yönelik konut üretimi yapılan modeldir. Bu alternatif sistem, TOKİ’nin sahibi olduğu, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlerimizdeki değerli arsalar üzerinde özel sektörle işbirliği halinde konut üretimine devam ederek kuruma finans kaynağı sağlama modelidir” diye konuştu. TOKİ’nin bu finansman modelini kısa vadeli yatırım giderleri ile uzun vadeli alacakları arasındaki boşluğu kapatmak üzere geliştirdiğini dile getiren Karabel, sosyal nitelikli konut programlarının aynı hızda ve etkinlikte devamı için, finans sağlayan bu modelin uygulanmasının da sürdürüleceğini söyledi.

Bayrampaşa City Line’da peşine yüzde 10 indirim var

Semerkand Yapı, en yeni projesi Bayrampaşa City Line’ın satışına başladı. Tek blokta 15 kattan oluşan Bayrampaşa City Line’da 35 konutun yanı sıra 11 adet de mağaza yer alacak. Forum İstanbul Alışveriş Merkezi’ne ve Metro durağına 300 metre mesafade yer alan 3.5 dönüm arazi üzerinde 12 bin 500 metrekarelik inşaat alanına sahip olan proje, 18 ayda yani 2014 yılı Şubat ayında tamamlanacak. Bayrampaşa Forum Alışveriş Merkezi’ne yürüyüş mesafesinde olan, Atatürk Havalimanı’na sadece 10 km uzaklıkta yer alan ve metro istasyonunun yanı başında bulunan projeye özellikle havayolu çalışanları büyük ilgi gösteriyor. Projede büyüklüğü 110 metrekare ile 178 metrekare arasında değişen 2+1 ve 3+1 dairelerin bulunacağını söyleyen Semerkand Yapı Genel Kordinatörü Neli Devidas, “2+1 dairelerden büyüklüğü 110 metrekare olanlar ilk etapta 287 bin liradan, 134 metrekare olanlarsa 375 bin liradan başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. Büyüklüğü 178 metrekare olan 3+1 dairelerin fiyatı ise konumlarına bağlı olarak 463 bin lira ile 498 bin lira arasında değişiyor” dedi.

Mağazalar 650 bin liradan başlıyor

Bayrampaşa City Line’dan ev almak isteyenlere farklı ödeme şekilleriyle kolaylık sağladıklarını ifade eden Devidas, “Öncelikli olarak peşin alımlarda yüzde 10 indirim yapıyoruz. Daire bedelinin yüzde 50’sini peşin ödeyenlere ise yüzde 5 indirim uyguluyoruz. Daire bedelinin yüzde 25’ini peşin verebilenler ise kalanı için Albaraka’dan çok uygun faiz oranlarıyla 120 aya kadar banka kredisi kullanabiliyor. Ayrıca şirket bünyesinde de 18 aya kadar taksitlendirme yapabiliyoruz” diye konuştu. Projede büyüklüğü 68 ile 712 metrekare arasında değişen 11 mağaza bulunduğunu da belirten Devidas, “Caddeye cepheli olan mağazaların fiyatı 650 bin liradan başlıyor” dedi.

Tapuda emlakçılık alanına giren işler yapılamayacak


Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan taşınmaza yönelik aracılık faaliyetlerinin düzenlenmesine ilişkin usul ve esaslar içeren yönetmelik, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. Yönetmelik, tapu müdürlüklerinde taşınmaza yönelik aracılık faaliyetlerini düzenlemek, usul ve esaslarını belirlemek, bu faaliyetleri yürütecek tapu işlerine aracılık edenlere lisans vermek, görev, yetki, sorumluluk ve denetimleri ile lisans sınavına ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla hazırlandı.

Yönetmeliğe göre, lisans sahipleri, talep halinde gerçek ve tüzel kişilere ait taşınmazlara ilişkin olarak bu kişiler veya temsilcileriyle yazılı hizmet sözleşmesi düzenleyerek, işlemleri yapmaya yetkili olacak. Lisans sahibi, emlakçılık kapsamına giren faaliyetleri yürütemeyecek. Aracılık faaliyetleri münhasıran lisans sahibi tarafından gerçekleştirilecek. Lisans sahibi hariç, hak sahibi veya temsilcisi tarafından 18 Ocak 1972 tarihli Noterlik Kanunu’na göre düzenlenen vekaletnameyle verilmiş yetki bulunmaksızın tapu müdürlüklerinde iş takibi yapılması veya aracılık faaliyetlerinde bulunulması yasak olacak. Tüzel kişi lisans sahibinin veya bir gerçek kişinin yanında sigortalı olarak çalışan lisans sahipleri, üçüncü kişilere karşı kendi nam ve hesaplarına hizmet taahhüdünde bulunamayacak.

Başakşehir’in en yeni projesi: Bahçetepe İstanbul

Bugüne kadar 8 binden fazla aileyi ev sahibi yapan Makro İnşaat ve Akyapı, Başakşehir’de ‘Bahçetepe İstanbul’ projesini hayata geçirmek için güçlerini birleştirdi. 16 blokta bin 474 konuttan oluşacak projede 1+1’den 5+1’e farklı seçeneklerde tasarlanan dairelerin metrekare fiyatı ön satış döneminde 1.900 lira ile 2.100 lira arasında değişecek. Makro & Akyapı Ortak Girişimi Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, “Başakşehir çok özel bir yer. Aile bağları ve komşuluk ilişkileri çok güçlü. O nedenle yıllar önce Kiptaş 1. Etap döneminde buraya gelip yerleşenler, ekonomik durumları yükselmesine, aileleri büyümesine rağmen buradan vazgeçemiyor. Biz de bu kitle için lüks ile kalitenin uygun fiyatta buluştuğu Bahçetepe İstanbul’u inşa ediyoruz” dedi.

Kalabalık aileler rahat edecek

Bahçetepe İstanbul’da büyüklüğü 60 metrekare ile 242 metrekare arasında değişen dairelerin olacağını belirten Uyan, “Büyük aileler 5+1 dairelerimizde rahatlıkla yaşayabilecek. Yine kendine ait bir hayat kurmak isteyen fakat ailesinden uzaklaşmak istemeyen gençler ve yeni evliler için 1+1’lerimiz de var” diye konuştu. Bahçetepe İstanbul’un merkezi konumuyla da öne çıktığını ifade ede Ercan Uyan, şöyle devam etti: “Proje 9 ihtisas hastanesinin bulunduğu Sağlık Kent’in yanıbaşına kuruluyor. Bahçetepe İstanbul, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne 20 dakika, Atatürk Havalimanı’na 10 dakika uzaklıkta yer alıyor. Metro istasyonuna 2 dakika, TEM Otoyoluna ise 5 dakika mesafede bulunan proje, bölgedeki önemli alışveriş merkezlerine ise ortalama 5 dakika uzaklıkta yer alıyor.’’

Haberin Devamı