Gazete Vatan Logo

YÖK yargıya gidiyor

Meslek lisesi öğrencilerinin açık öğretim liselerine geçmelerine ve istedikleri üniversiteye girmelerine olanak sağlayan yönetmeliğe YÖK tepki gösterdi

Ankara- Meslek lisesi ve imam-hatip öğrencilerine çifte diploma yolunu açan Açıköğretim Lise Yönetmeliği onaylandı. Yönetmelik, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Yönetmeliğin hukuka aykırı olduğunu savunan YÖK ve sendikalar, iptal başvurusu için mahkemeye başvuracak. YÖK Başkanı Prof. Erdoğan Teziç, yaptığı açıklamada, yönetmelik üzerindeki incelemelerinin sürdüğünü söyledi. Teziç, "Bu yönetmeliğin iptali ve yürütmenin durdurulması için yargıya başvuracağız" dedi.

İHL'lilere yarayacak
Yeni yönetmelikle, meslek lisesi hazırlık sınıfından ayrılanların geçebildiği açıköğretim liselerine artık ara veya son sınıftaki meslek lisesi öğrencileri ile mezunları da geçebilecek. İmam hatip liselerinin de yararlanacağı bu değişiklik ile bir dönem öğrenim gördükten sonra öğrenciler üniversite sınavına istediği alandan girebilecek. Katsayı nedeniyle puan kaybı da ortadan kalkacak. Yani ÖSS'ye meslek lisesi değil genel lise mezunu olarak girecek. Yönetmelik değişikliğine göre, açıköğretim lisesinde 2.5 yıl olan öğretim süresi 4 yıla çıkarıldı. Meslek lisesinden geçecek öğrenciler alan değişikliğine gidilebilecek. Fark derslerini veren genel lise mezunlarının yararlandığı tüm haklara sahip olacak.

Yönetmeliğe itirazlar
Eğitimcilerin yeni yönetmeliğe yönelik eleştirileri şöyle:

* Yönetmelikle açık öğretim lisesinde öğrenim görecek kişilerin belirlenmesinde kullanılan sınırlandırmalar ortadan kaldırılarak ucu açık hale getirildi.

* Yurtdışında YÖK tarafından denkliği kabul edilmeyen okulları bitirenler veya bırakanlar da başvuruda bulunabilmesiyle özellikle Mısır'daki El-Ezher Üniversitesi'nde öğrenim görenlerin önü açıldı.

* Teknik meslek liselerindeki derslerin yüzde 60'ını mesleki, yüzde 40'ını da genel kültür dersleri oluşturuyor. Oysa İmam hatiplerin yüzde 60 genel kültür, yüzde 40 da mesleki dersler görülüyor. Açık öğretim liselerinin sınavında meslek lisesi öğrencilerinden yalnızca İmam Hatip'liler başarılı olabilecek.

Haberin Devamı