Gazete Vatan Logo

YÖK’ten üniversite adayları için altın değerinde program

Yükseköğretim Program Atlası’nın YGS-LYS Net Sihirbazı modülünde adaylar, hedefledikleri bölüme girebilmek için hangi testte kaç net yapmaları gerektiğine ilişkin bilgileri görebilecek.

YÖK’ten üniversite adayları için altın değerinde program

Yükseköğretim Kurulunca hazırlanan Yükseköğretim Program Atlası YGS-LYS Net Sihirbazı modülünde adayların, hedefledikleri bölüme girebilmek için hangi testte kaç net yapmaları gerektiğine ilişkin bilgiler bulunuyor. YÖK’teki Yükseköğretim Program Atlası tanıtım toplantısında yapılan sunuma göre, sistem için 19 bin 990 lisans ve ön lisans programı incelendi, 2 bin 269 fakülte, yüksek okul ile meslek yüksek okulu analiz edilerek sisteme toplam 971 bin 211 yerleşen aday verisi işlendi. Sistem, her sene üniversite sınavına giren 2 milyonu aşkın adayın, YGS ve LYS’ye hazırlık aşamasından başlayarak, üniversite ve meslek tercihlerini yaparken daha “bilinçli kararlar verebilmesini desteklemek amacıyla” geliştirildi. Yeni uygulamayla adayların, özellikle dershanelerin olmadığı ve nitelikli rehberlik gereksiniminin arttığı bu dönemde, başka kaynağa ihtiyaç duymadan, en doğru ve güvenilir bilgilere erişimlerinin sağlanması hedefleniyor.

“Hangi bölüm için kaç net gerekli” sorusunun cevabı modülde YGS-LYS Net Sihirbazı modülünde ise adayların en çok merak ettikleri konulardan “hedefledikleri bölüme girebilmek için hangi testte kaç net yapmaları gerektiği”ne ilişkin bilgiler bulunuyor. 2015 ÖSYS’de merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan lisans-ön lisans programlarına yerleşenlerin YGS veya LYS testlerinde yaptıkları net ortalamaları da modülde yer alıyor. Sistemde, her program için, o programa daha önce yerleşenlerin tek tek testlerdeki netleri hesaplandı ve bunların ortalaması alındı, gerçek değerler kullanıldı. Adaylar YGS’den hemen sonra kaç net yaptıklarını az bir yanılma payı ile bilebilecek. YGS sonuçlarından sonra LYS’ye girecekler, Lisans Atlası’nda geçen yıl o bölüme yerleşenlerin ortalama kaç puanda ve başarı sırasında olduklarını inceleyebilecek.

Haberin Devamı

Hepsi, ‘yokatlas.yok.gov.tr’de

Yükseköğretim Program Atlası, YÖK Lisans Atlası, YÖK Önlisans Atlası, YGS-LYS Net Sihirbazı olmak üzere üç modülden meydana geliyor. YÖK Lisans Atlası modülü, 2015 ÖSYS’de devlet ve vakıf üniversitelerindeki 9 bin 556 lisans programını ve yerleşen 471 bin 771 adayın verisini, YÖK Önlisans Atlası modülü ise devlet ile vakıf üniversitelerindeki 10 bin 434 önlisans programı ve 499 bin 440 yerleşen verisini kapsıyor. Modüllerde, kontenjan, yerleşen, kayıt yaptıran, ek yerleşen sayıları, cinsiyet dağılımı, coğrafi bölgeleri, illeri, öğrenim durumları, mezuniyet yılları, mezun oldukları lise alanları, lise grupları, liseler, okul birincileri, taban puan ve başarı sıraları, yerleşen son kişinin profili, YGS- LYS netleri, YGS puanları, YGS başarı sıraları, tercih edilme istatistikleri, yerleşenlerin kaçıncı tercihlerine yerleştikleri, üniversite türleri, üniversiteler ile programlara göre tercih eğilimleri ve yerleşme koşulları bulunuyor.

Haberin Devamı

Her cihazdan bağlanılıyor

YÖK’ün yükseköğretim gören öğrenciler dışında, liseden yükseköğretime geçiş aşamasındaki öğrencilere yönelik ilk uygulaması olma niteliği taşıyan sistem, “yokatlas.yok.gov.tr” internet adresinde hizmet veriyor. Yüzde yüz mobil uyumlu bir şekilde geliştirilen YÖK Program Atlası’na kullanıcılar internete bağlı bilgisayarlarından, tablet ya da cep telefonlarından ücretsiz bağlanabiliyor. Sistemle, YÖKSİS ve ÖSYS verileri, kolay erişilebilir ve anlaşılır bir formatta kullanıcılara sunuluyor.

Haberin Devamı