Gazete Vatan Logo

YÖK’ten ABD’de akademik lobi faaliyeti

Türkiye'nin bölgesindeki kültürel ve bilimsel ortama katkılarını anlatmak için ABD’de bulunan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) heyeti, ABD Kongresi üyeleriyle görüştü. Heyet, akademisyen ve öğrencileri etkileyen Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısının kaldırılmasını da talep etti. Türkiye’nin güvenlik riski taşımadığı ve seyahat uyarısının rasyonel bir nedeninin bulunmadığı belirtildi.

YÖK’ten ABD’de akademik lobi faaliyeti

YÖK’ten yapılan yazılı açıklamaya göre heyette, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan ve ODTÜ Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ömer Turan yer aldı. Heyet ilk olarak ABD-Türkiye İlişkileri Kurulu Başkanı ve Kongre Üyesi Steve Chabot ile Eğitim Komisyonu ve Kongre Üyesi Virginia Foxx ile görüştü. Görüşmede, Türk yükseköğretiminde son dönemde yaşanan gelişmeler, ‘Yeni YÖK’ tarafından son beş yılda gerçekleştirilen projelerle Türkiye’deki mülteciler ve geçici koruma altındakilerin yükseköğretime entegrasyonu çalışmaları anlatıldı.

Görüşmede ABD’nin Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısının kaldırılması da talep edildi. Ülkenin güvenlik açısından risk taşımadığı vurgulanarak, uyarının rasyonel bir nedene dayanmadığı iletildi. Öte yandan, Türkiye’nin bölgedeki önemine işaret edilerek, savaşlar nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan akademisyen ve öğrenciler için güvenli bir liman olduğunun altı çizildi.

Haberin Devamı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ise Twitter paylaşımında, “Yeni YÖK olarak yükseköğretimde gerçekleştirdiğimiz yeni birçok proje, program ve faaliyetlerin yanında, yurtdışında da ülkemizin yararına önemli ziyaretler gerçekleştirerek, paydaşlarımızla birlikte akademik lobi faaliyetlerinde bulunuyoruz” dedi. (Hürriyet)