Gazete Vatan Logo

YÖK katsayı için taslak hazırlıyor

YÖK’DE katsayının kaldırılmasına ilişkin çalışma yürütmek üzere bir komisyon oluşturuldu. Komisyon, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 45. maddesinde yer alan katsayıyla ilgili düzenlemenin kaldırılmasına ilişkin kanun taslağı hazırlıyor. Mevcut kanunun ‘’Yükseköğretime Giriş’’ maddesinde, ‘’Bir mesleğe yönelik programlar uygulayan liselerin mezunları, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenecek aynı alanda bir yükseköğretim kurumuna girerken başarı notları ayrıca tespit edilecek bir katsayıyla çarpılmak suretiyle değerlendirilerek giriş sınavı puanlarına eklenir’’ hükmü yer alıyor.

Üniversiteye giriş sınavında öğrencilerin yerleştirme puanları hesaplanırken kendi alanıyla ilgili program tercihinde Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları (AOBP) 0.15 katsayısıyla, alan dışı tercihte ise 0.12 katsayısıyla çarpılıyor.

100 bin üniversite adayına ikinci şans

ÜNİVERSİTELERDE birinci kayıt dönemi 9 Eylül Cuma günü sona erdi. Kazanıp da kaydını yaptırmayan öğrenci sayısı bazı üniversitelerde yüzde 30’lara kadar çıktı. Buna bir de yeni açılan fakülte ve yüksekokullar eklendiğinde, ikinci yerleştirmede öğrencilere sunulacak kontenjan sayısının 100 bini bulması bekleniyor. Üniversiteler, birinci yerleştirme sonunda boş kalan kontenjanlarını bu hafta içerisinde YÖK’e bildirecek. Açık lise ve bazı okullarda gerçekleşecek mazeret sınavlarından sonra, üniversitelerdeki kayıtlar tümüyle tamamlanacak ve boş kontenjanlar için sanal Ek Yerleştirme Kılavuzu yayınlanacak. Ek yerleştirme işleminin 3-7 ekim tarihlerinde yapılması planlanıyor. Ek yerleştirmeden birinci kayıt döneminde herhangi bir yere yerleşenler yararlanamayacak. Bugüne kadarki uygulama, kazanıp da kaydını yaptırmasa dahi, bu öğrenciler ek yerleştirmeden yararlanamıyordu. Bu yıl için bu kuralın kaldırılması yönünde istekler var ama YÖK hâlâ bu konuda olumlu bir görüş bildirmedi. YÖK’ün bu kuralın değişmesinin kaosa yol açacağı yönünde bir anlayışa sahip olduğu biliniyor.

YÖK’ün gündemi yapılandırma

YÖK Genel Kurulu, dün yaptığı toplantıda çeşitli komisyonlara dair raporları ele aldı. Edinilen bilgiye göre, toplantıda YÖK Başkanvekili Yekta Saraç yeniden yapılandırma kapsamında gelinen nokta konusunda bilgi verdi. YÖK’ün önümüzdeki hafta 28-29 Eylül tarihlerinde 2 günlük bir toplantı yaparak taslağı ayrıntılı ele alması bekleniyor. Yeniden yapılandırma kapsamında rektörlerin seçimle değil atamayla gelmesi, akademisyenlerin perfosmansa göre yükselmesi ve ücret almasına dair sistemin bulunduğu öğrenildi. Ayrıca şu anda mevzuatta “vakıf” üniversitesi olarak görünmesine rağmen, yasaya “özel üniversite” düzenlemesinin de girmesinin öngörüldüğü belirtildi. Genel Kurul toplantısında ÖSYM Yürütme Kurulu üyeliğine, YÖK üyesi Muhittin Şimşek atandı.

Haberin Devamı