Gazete Vatan Logo

Yok böyle soğuk: -10.4

Yüz binlerce İstanbullu alışık olmadığı soğuk hava karşısında ne yapacağını şaşırdı

Dün son 33 yılın en soğuk gününü yaşayan İstanbul, sıfırın altında 10.4 dereceyi de gördü. Böylece İstanbul'da tüm zamanların en düşük sıcaklık değeri ölçülmüş oldu.

Çatalca radar istasyonunda dün derece sıfırın altında 10.4'ü gösterdi. Arşivlere giren bilgilere göre, İstanbul'un en soğuk günü bir Şubat ayında yaşanmış, dereceler -8'i göstermişti. Dün ölçülen sıfırın altında 10.4'lük değer ise bütün bu rekorları geride bırakmış oldu.

Meteorolojik tahminlere göre, İstanbul'da kar bugün ve yarın da etkili yağacak. Kar yağışının özellikle İstanbul'un Anadolu yakasında etkili olması bekleniyor.

MEMLEKETİN BİR TARAFI -26.4, DİĞER TARAFI 10.9

Meteorolojik ölçümlerden derlenen bilgilere göre, son 24 saatte Türkiye'nin en soğuk yeri -26.4 'le Çankırı Çerkes, en sıcak yeri de 10.9'la İskenderun oldu.

MARMARA DONDU

Son yılların en sert kış koşullarını yaşayan Marmara Bölgesi'nde İstanbul dışındaki iller de çok soğuk bir 24 saati geride bıraktı. Ölçülen en düşük değerler şöyle:

Bursa (Uludağ zirve) -17, 9

Tekirdağ (Malkara) -11.7,

Edirne (Uzunköprü) -11.4,

Kırklareli (merkez) -11. 4.

DONDUK

Karadeniz üzerinden gelen soğuk hava dalgası Marmara’yı vurdu. Yüz binlerce İstanbullu alışık olmadığı soğuk hava karşısında ne yapacağını şaşırdı.

Dün Çatalca’da -8 ölçüldü. Kar kalınlığı 20 santimetreyi geçti. Devlet daireleri tatil edildi. Soğuk hava dalgası ve yoğun kar yağışı perşembe gününe kadar etkili

Türkiye Karadeniz üzerinden gelen soğuk ve yağışlı sistemin etkisinde Sibirya’ya döndü. Kar yağışı aralıklarla Perşembe gününe kadar sürecek. İstanbul ise son 33 yılın en soğuk gününü yaşadı. Çatalca’da sıcaklık -8 olarak ölçüldü. İstanbul’da etkili olan kar yağışı nedeniyle kırmızı alarm durumuna geçildi. Bir TIR B.Çekmece Gölü’ne uçunca TEM otoyolu, Avcılar gişelerden itibaren Edirne istikametine trafiğe kapatıldı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nce yapılan son değerlendirmelere göre, Edirne, Çanakkale, İzmir ve Manisa dışında Türkiye genelinde görülecek yağışların; öğleden sonra Elazığ, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Şırnak, Hakkari, Diyarbakır, Adıyaman, Batman, Mardin, Siirt ile Antalya’nın Manavgat ve Alanya ilçelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Marmara’da orta kuvvette, iç ve doğu bölgelerde kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı bekleniyor. Marmara’da orta kuvvette, iç ve doğu bölgelerde kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor. Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda eğimin fazla olduğu alanlarda oluşabilecek çığ tehlikesine karşı uyarılar yapılıyor.

Edirne’ye doğru TEM kapandı

İstanbul’da dün akşam yeniden başlayan ve gece boyu etkisini sürdüren kar yağışı özellikle ulaşımı olumsuz yönde etkiledi. Ana arterlerde çok önemli sorun olmamasına rağmen cadde ve sokaklardan çıkamayan araçlar trafiği kilitledi. Binlerce kişi işlerine gidebilmek için metrobüslere akın etti.

Deniz otobüsü seferlerinin bir bölümünün iptal edilmesi işlerine gitmek isteyenleri perişan etti. Okulların sömestr tatilinde olması ve çok sayıda kişinin özel araçları yerine toplu taşıma araçlarını kullanması sorunun daha da büyümesini önledi. Ancak, metro ve metrobüslerde aşırı izdiham oldu. Yoğun tipi nedeniyle şehir hatları vapurları uzun süre seferlerini yapamadı. İDO’nun seferlerinde de aksamalar meydana geldiğini belirten İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ulaşımdaki aksamalar nedeniyle İETT’nin 350 ek sefer koyduğunu, metronun sıklaştırıldığını açıkladı.

Perşembe günü gidiyor

İstanbul’da dün için en yüksek sıcaklığın 2 derece, bugün en düşük eksi 2, en yüksek 1, çarşamba günü de en düşük eksi 1 ve en yüksek 1 derece hava sıcaklığı bekleniyor. Perşembe gününden itibaren İstanbul’da parçalı bulutlu hava etkili olacak. Kar yağışı perşembe günü sıcaklıkların artmasıyla etkisini yitirecek. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son 24 saatlik ölçümlerinden derlenen bilgilere göre dün Kars Türkiye’nin en soğuk iliydi. Kars merkezde sıfırın altında 26.9 derece ölçüldü. Türkiye’nin en sıcak ili de Antalya oldu. Alanya’da 9 derece sıcaklık ölçüldü. İstanbul son 33 yılın en soğuk gününü yaşadı. Çatalca radar istasyonunda -8 olarak ölçüldü. İstanbul böylesine bir soğuğu 1979 yılının ocak ayında yaşamış ve dereceler -7.9’ u göstermişti.

Kar Ege’yi de felç edecek

İstanbul’un dışında Marmara Bölgesi’nin diğer illerinde de son 24 saatte rekorlara yaklaşan ölçümler yapıldı. Ölçülen değerler şöyle; Çanakale (Gökçeada) -5.0, Kırklareli -10.5 ,Tekirdağ (Malkara) -10, Edirne -9.6 Perşembe gününden itibaren Marmara’da etkisini kaybetmesi beklenen kar yağışının bu kez Ege Bölgesi’nde gözlenmesi bekleniyor. Perşembe günü öğle saatlerinde Ege Bölgesinin özellikle kıyı şeridinde etkili kar yağışı bekleniyor.

82 iç, 108 dış hat seferi iptal

İstanbul’da etkisini arttıran kar yağışı sonrası Atatürk Havalimanı’nda THY’nin son yıllardaki en fazla iptallerinin olduğu bir gün yaşandı. İç hatlarda 82 ve dış hatlarda 108 iptalin olduğu seferlerden bazıları şunlar: İç hatlarda: Konya, Kayseri, Bodrum, Sivas, Sinop, Kahramanmaraş, Trabzon, Ağrı, Ankara, Batman, İzmir, Hatay ( Havalimanını su bastığı için), Gaziantep.

Dış Hatlarda: Atina, Brüksel, Bırmıngham, Sofya, Bükreş, Moskova, Kiev, Berlin, Basel,Tiran, Zagrep, Kişinev, Liyon, Paris, Simferepol, Selanik, Kahire, Toulouse, Hamburg, Livov, Milano, Lubliyana, Tel Aviv, Priştine, Cenova.

Haberin Devamı