Gazete Vatan Logo

Yok böyle ihracat 15.1 milyar dolar

Türkiye’nin ihracatı Mart’ta yüzde 11.5 artarak 15.1 milyar dolarla tüm zamanların rekorunu kırdı. TİM Başkanı Büyükekşi, 160 milyar dolarlık ihracat hedefini 175 milyar dolara çıkardıklarını açıkladı.

Yok böyle ihracat 15.1 milyar dolar

Türkiye tüm zamanların en yüksek aylık ihracatına imza attı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ihracat Mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11.5 artarak 15 milyar 106 milyon dolara yükseldi. Böylece Mart ihracat tarihindeki en yüksek ihracat gerçekleştirilen ay oldu. Ayrıca tarihte ilk defa aylık ihracat 15 milyar dolar barajını aşmış oldu.

Otomotiv sırtladı

Yılın ilk 3 ayında ihracat 2017’nin aynı dönemine kıyasla yüzde 10.4 büyüyerek 40 milyar 727 milyon dolara çıktı. Son 12 aylık dönemde yüzde 10.5’lik artışla 159 milyar 923 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşıldı. Sektörel bazda en fazla ihracatı 3.1 milyar dolarla yine otomotiv sektörü yaptı. Otomotiv ihracatı yüzde 16.1 arttı. Otomotiv sektörünü 1.7 milyar dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon ve 1.6 milyar dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti.

Mart’ta en fazla ihracat artışı yaşayan sektörler yüzde 53.7 ile mücevher, yüzde 48.9 ile zeytin ve zeytinyağı, yüzde 34.7 ile yaş meyve ve sebze oldu. 154 ülke ve bölgeye ihracat arttı. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkeden; Almanya’ya ihracat yüzde 13.6, İngiltere’ye yüzde 19.1, İtalya’ya yüzde 18.1, İspanya’ya yüzde 23.8 arttı. En fazla ihracat yapılan 20 ülke arasında en yüksek artışı yüzde 58.2 ile Rusya’da yakalandı.

Haberin Devamı

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Orta Vadeli Program’da 160 milyar dolarlık hedef var. Biz 170’i geçmek istiyorduk. Yılın sonunda 172 ile 175 milyar dolar arasında bir rakamı hedefliyoruz” dedi. Büyükekşi, miktar bazında ihracatın Mart’ta yüzde 7.6 azalarak 10.5 milyon ton olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“İhracatımız çift haneli artarken, ihracat miktarımızın azalması, aynı malı çok daha yüksek fiyata sattığımızı gösteriyor. Ar-Ge ve inovasyona dayalı, markalı, tasarım eli değmiş ürünlerle inşallah ihracat birim fiyatımızı çok daha ileri seviyelere taşıyacağız.”

Pariteden 1.1 milyar dolar katkı

Parite değişimlerinin ihracata etkisine değinen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Mart ayında parite etkisi pozitif yönlü olarak 1.1 milyar dolar oldu. Bunda özellikle euro/dolar paritesinin geçen seneye göre daha yüksek olması etkili. Yıl genelinde paritenin 1.22 seviyelerinde olmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Sanayici 140 milyarlık KDV iadesini bekliyor
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçıların ve sanayicilerin devreden KDV’lerinin iadesi konusundaki maddenin Meclis’te görüşülen kanundan çıkarılması ile ilgili soruyu cevapladı. Büyükekşi, KDV iadeleri ile ilgili Maliye Bakanı Naci Ağbal’la görüştüklerini ve bu konuda hazırladıkları kitapçığı da kendilerine sunduklarını hatırlatarak, “Sanayicilerin ve ihracatçıların 140 milyar TL KDV iadesi alacağı var. Bu konuda çalışma yapıldı, kanun tasarısı hazırlandı. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi ancak Meclis’te bu madde kanundan çıkarıldı. Konunun hızlı bir şekilde yeniden Meclis’in gündemine gelmesini bekliyoruz. Konuyla ilgili Maliye Bakanı ile yeniden görüşeceğiz” dedi. Uygulamanın bir an önce hayata geçmesini talep ettiklerini dile getiren Büyükekşi, “Yatırım için kaynak lazım. Kaynağı dışarıda aramaya ve kredi kullanmaya gerek yok. Öz sermayemiz KDV alacağı olarak bekliyor. Bu kaynağın ekonomide yatırıma dönmesi lazım” şeklinde konuştu.
Konuyla ilgili taleplerinin hükümet nezdinde karşılık bulduğunu hatırlatan Büyükekşi, gazetecilerin dava açmayı düşünüyor musunuz sorusu üzerine, “Hükümetle diyaloğumuz iyi. Konunun yeniden Meclis’in gündemine geleceğine inanıyoruz. Biz doğru yoldayız, mahkemeye vermeye gere yok” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı