Gazete Vatan Logo

Yoga çok zengin ayrıca yaşam gibi rengarenk

Yoga çok zengin ayrıca yaşam gibi rengarenk

Şebnem Akbulut Özen bilgisayar mühendisliği okumasına rağmen Hindistan’da üniversitede yoga eğitimi alarak yoga eğitmeni oldu.

Üniversite öğrencisiyken yogayla tanışan ve hayatının akşını o günden sonra tamamen değiştiren Şebnem Akbulut Özen, sekiz yıl önce açtığı yoga stüdyosu ile yogayı paylaşmaya başladı. Özen SVYASA Üniversitesi Yoga Terapi Bölümünü tamamladıktan sonra birçok reiki insiyasyonu alan ve farklı ekollerin meditasyon eğitimlerine katılan biri. Dhramsala’da Dalai Lama’nın öğretsine de katılan Özen “Hiçbir zaman tek bir tarzı benimsemedim. Kendi yolculuğumda tüm bu birikimler harmanlandı. Yogha’da stüdyomda özünde, beden-zihin- ruh bütünlüğünü benimseyen, bütünlükten bir olmaya sadelikle alan açan bir yoga sunuyorum” diyor. Yogayı herkesin her yaşta yapabileceğini anlatan Şebnem Aknulut Özen, “Yogayı herkes her yaşta yapabilir. Yoga heryerde yapılabilir. Özellikle sessiz sakin bir yer veya doğanın içinde olmaya gerek yoktur. Yogaya başlangıçta bir stüdyoda başlayabilirsiniz, sonrasında yüreğiniz nerede ise orada yapabilirsiniz. Yogaya başlama yaşı yoktur, ben her yaştan kişilerle çalışıyorum. Herkese uygun bir pratik mutlaka var. Örneğin, yogayı akış ile duruşların belli bir stilde birbiri ardına bağlanarak belli bir temada uygulayabilirsiniz. Veya duruşları tek tek özümseyerek yapabilirsiniz. Sadece pranayama nefes pratikleri yapabilirsiniz. Meditasyon uygulayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Yoganın felsefesini yaşamınıza dahil edebilirsiniz. Yoga çok zengin, yogayı yaşam gibi çok renkli görüyorum” diyor.

Mekan: Bellasombra Hotel’e teşekkürler

STRESLİ HAYATI RAHATLATIR

Yoga’nı sonsuz faydaları olduğuna da dikkat Çeken Özen, yoganın etkilerini ilk başlanan günden itibaren görülebileceğini belirtiyor. Yoga yapanların hayatlarına neleri değiştirdiğini sıralayan Özen şöyle diyor; “Yoga bedensel, güç, denge, esneklik, sağlık sağlar. Eğer yaşamın stresli ise garanti ederim değiştirir. Sürekli çalışan zihnini dinlendirmeyi öğrenirsin. Kaliteli uyku, kaliteli beslenme sağlar. Sağlıklı ve yeterli beslenmeye teşvik eder. Bu kendiliğinden olur çünkü daha az tüketerek yaşayabilirsin. Yogaya disiplinli bir şekilde uygulamak, bir eğitmen ile başlamak gerekir. Sonrasında kendi pratiğini oluşturup, DVD’lerle veya istediğin şekilde devam edebilirsin. Yoga pratiğinin etkilerini ilk başladığın günden hissedersin. Ama disiplinli bir şekilde devam ettiğinde esas etkileri hayatına yerleşmeye başlar. Mutlu, huzurlu, dingin, dengeli olabilmeyi ve hayatın akışında merkezinde kalabilmeyi sunar.”

Haberin Devamı

Yoganın kendi hayatına da büyük etkileri olduğunu söyleyen özen sürekli dengeli ve sakin kalmak yerine yogayla dengeli yaşamayı öğrendiğini söyleyerek, “Yaşamı tüm duygularıyla yaşamayı öğretti bana yoga. Öyle ya da böyle olmayı değil. Pozitif düşünmeyi veya davranmayı da değil. Çok sevdiğim bir yazarın kitabının ismi gibi, dağlar gibi dik durmayı ve sular gibi akmayı öğretti”. diyor.